Inițializează o căutare

SAMGPL

Am găsit cel mai prost evazionist. Îl cheamă Marinel şi este din comuna Săveni

După cum relatam într-o ediţie precedentă, în iulie 2016, Coman Mihail, un fost pădurar, depunea un denunţ la Parchetul de pe lângă Tribunalul Ialomiţa prin care sesiza că funcţionari din cadrul Direcţiei Silvice Ialomiţa, dar şi din cadrul Gărzii Forestiere Bucureşti, sunt implicaţi în fapte de corupţie şi de evaziune fiscală.

Coman Mihail a dat detalii cu privire la un grup organizat care, spunea el, fraudează Direcţia Silvică Ialomiţa şi este format din conducerea instituţiei, dar şi alte persoane. Acelaşi denunţător l-a indicat pe Constantin Stanciu (zis şi „Marinel” din Săveni), patron al SC Rapid Intermed SRL, ca fiind cel care controlează Direcţia Silvică Ialomiţa şi Garda Forestieră Bucureşti cu bani obţinuţi din evaziune fiscală şi fraudă cu material lemnos.

La trimiterea în judecată, în sarcina lui Constantin Stanciu au fost puse cinci infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, o infracţiune de complicitate la evaziune fiscală – sprijinul dat lui Liviu Cazan – şi o infracţiune de evaziune fiscală. Stanciu a comercializat fără documente legale aproximativ 4.000 mc de material lemnos, aducând statului un prejudiciu de 288.579 de lei.

Şi-a vândut singur lemne cu 12 lei/mc, ca să-şi regleze situaţia contabilă

Procurorii au reţinut că, timp de patru ani de zile, din 2012 până în 2016, Marinel din Săveni, în calitate de administrator al SC Rapid Intermed SRL, a comercializat cantităţi de masă lemnoasă către diverse persoane juridice şi fizice.

După ce au fost analizate documente şi situaţii contabile ale societăţii, dar şi acte de control şi constatare întocmite de organele abilitate, s-a stabilit că din gestiune lipsesc nici mai mult nici mai puţin de 1.159,56 mc de material lemnos.

Mai mult, la finele anilor 2013 şi 2016, înainte de a încheia situaţiile anuale, Marinel din Săveni a constatat că n-are cum să justifice mari cantităţi de masă lemnoasă – 1.000 mc respectiv 1.744,58 mc. Dacă n-a avut un prieten să-l ajute să-şi pună la punct gestiunea, Marinel n-a avut încotro aşa că şi-a vândut lemnele către el. Cei 1.000 de mc şi i-a vândut chiar singur, pe persoană fizică. Cantitatea cealaltă, de 1.744,58 mc, a vândut-o către firma SC Savimar SRL, al cărei administrator este.

Concret, în 2013, Marinel a cumpărat de la el 1000 mc de masă lemnoasă cu doar 12 lei/mc. Peste ani, a prins, însă, experienţă. Cei 1.744,58 mc i-a vândut către cealaltă firmă a sa cu 497.282,25 de lei, adică aproximativ 285 de lei/mc.

Şi-a „livrat” singur lemne

Organele judiciare au continuat să cerceteze şi firma Savimar SRL şi au aflat că Stanciu desfăşura activităţi de exploatare forestieră fără să deţină utilaje specifice şi fără personal de specialitate. Astfel, începând cu data de 05.07.2017, societăţii i-a fost retras certificatul de atestare.

Potrivit rechizitoriului, Constantin Stanciu a prejudiciat serios bugetul de stat şi prin afacerile cu lemn făcute prin firma Savimar. Acesta nu a înregistrat în evidenţa contabilă livrările pe care le-a făcut unor persoane fizice. După ce organele penale au aflat despre practica sa, Stanciu a încercat să mascheze totul, întocmind în fals zece facturi fiscale către propria persoană.

2000 mc într-o vară


În vara anului 2017, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Ialomiţa desfăşurau activităţi pe raza de competenţă pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilegale din silvicultură.

Pe data de 14 iunie 2017, oamenii legii au confiscat de la Marinel 575 mc material lemnos de esenţă plop, frasin şi salcie, pentru care acesta nu deţinea documente justificative. Tot atunci, firma afaceristului a fost amendată cu 3.000 de lei, întreaga cantitate de material lemnos fiind ridicată în vederea confiscării.

În luna următoare, iulie 2017 mai exact, poliţiştii ialomiţeni au confiscat, tot de la Marinel, 1.400 mc de esenţă plop, aplicându-i acestuia o amendă de 6.000 de lei şi ridicând întreaga cantitate de masă lemnoasă, evaluată la 319.000 de lei.

// AUTOR: Andrei Banu / FOTO: IPJ Ialomița / Arhivă


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare