Inițializează o căutare

SAMGPL

Aeroportul Alexeni e din nou în atenţia opiniei publice după o solicitare a INCAS adresată CJI


Informaţia a fost făcută publică de preşedintele Victor Moraru la finalul conferinţei de presă dedicată prezentării proiectelor de hotărâre supuse aprobării în şedinţa ordinară de joi.

Practic, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Aerospaţială solicită autorităţilor judeţene din Ialomiţa transferul unei suprafeţe de 330 de hectare în vederea ,,relocării unor instalaţii de interes naţional din Baza Militară 90 Bucureşti în zona aeroportului Alexeni. Conform scrisorii de intenţie remisă Consiliului Judeţean Ialomiţa, Institutul coordonat de Cătălin Nae are în vedere „revitalizarea infrastructurii aeroportuare de la Alexeni prin înfiinţarea unui centru regional de operaţiuni aeriene”. Acelaşi document mai precizează şi că, în opinia reprezentanţilor INCAS, „Dezvoltarea infrastructurii aeroportuare în zona Alexeni va avea un impact semnificativ şi asupra pieţei forţei de muncă locale”, aspect de natură a contribui la accelerarea procesului de valorificare a oportunităţilor de business oferite de fosta unitate militară de aviaţie.

Conform preşedintelui Victor Moraru, după mai multe discuţii cu o serie de reprezentanţi ai unor firme din Statele Unite, Polonia şi România, s-a ajuns la concluzia, consolidată şi de cea mai recentă solicitare remisă autorităţilor din Ialomiţa, că INCAS este, practic, singura organizaţie interesată în mod real de investiţia în fosta bază aeriană de la Alexeni: „În perioada 2019-2022, INCAS are în vedere un program de dezvoltare a infrastructurii aeroportuare în zona aeroportului Alexeni şi înfiinţarea unui centru regional de operaţiuni aeriene destinat sectorului de servicii în domeniul aviaţiei civile şi utilitare”, a anunţat Victor Moraru. Preşedintele CJI a mai precizat şi că primele discuţii cu reprezentanţii INCAS au avut loc în urmă cu un an şi jumătate.

Solicitarea INCAS a fost trecută pe ordinea de zi a şedinţei de joi a Consiliului Judeţean Ialomiţa la capitolul „Diverse” şi e de aşteptat să se transforme ulterior într-un proiect de hotărâre care să concretizeze colaborarea dintre autorităţile judeţene şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Aerospaţială.

În ceea ce-i priveşte pe reprezentanţii Institutului, aceştia nu au dorit să facă, deocamdată, nici o declaraţie concretă în ceea ce priveşte viitoarea destinaţie a fostei baze militare. Singura informaţie este aceea că planurile de viitor ar urma să fie dezvăluite în momentul în care vor fi semnate documentele care să oficializeze „mariajul” dintre institutul bucureştean şi actualul proprietar al bazei, Consiliul Judeţean Ialomiţa.

Noul demers redeschide discuţiile despre transformarea aerodromului de la Alexeni în aeroport low-cost care să „elibereze” deja aglomeratul Aeroport Internaţional „Bucureşti-Otopeni” de cursele low-cost, operate până în martie 2012 de Aeroportul „Bucureşti-Băneasa”.

Rămâne de văzut în ce măsură intenţiile INCAS Bucureşti de a închiria baza de la Alexeni se vor concretiza sau vor rămâne, ca şi precedentele, la stadiul de „Fata Morgana” menită să aprindă imaginaţia localnicilor. Şi nu numai a lor…

// AUTOR: Robert-Viorel Dincă / FOTO: Arhivă


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare