Inițializează o căutare

SAMGPL

O informatoare a unei agenții private de informații și-a făcut debutul cu gripa aviară din satul Marsilieni - Albești

Stratfor este o agenţie privată de servicii de informaţii, fondată de George Friedman, în 1996, în Austin, Texas. Agenţia este cunoscută la nivel mondial pentru strângerea şi procesarea de informaţiilor de orice fel din jurul lumii. Stratfor foloseşte datele primite pentru realizarea anumitor ştiri şi rapoarte de interes, din orice domeniu.

Stratfor primea chiar orice fel de informaţii

În anul 2005, România a fost lovită de neuitata gripă aviară. Majoritatea celor care locuiesc sau care locuiau pe atunci în mediul rural îşi aduc aminte cum toate păsările de curte erau ucise pe loc sau confiscate. Ei, informaţia aceasta nu putea lipsi din arhivele digitale ale Stratfor, nu?

În luna februarie 2012, WikiLeaks, o organizaţie internaţională fără scop lucrativ, care publică documente provenite din scurgeri de informaţii, prezenta internauţilor peste 5 milioane de e-mail-uri trimise şi primite de agenţia Stratfor, în perioada iulie 2004-decembrie 2011.

Stratfor nu beneficia, însă, de prea multe informaţii clasificate din România, dar, se pare, avea un obicei în a comunica cu persoane dornice să ofere orice fel de amănunte.

În ultima parte a anului 2005, o anume Paula Nistor dădea startul unei colaborări informative cu persoane din cadrul Stratfor – primele detalii, gripa aviară şi găinile din Marsilieni, comuna Albeşti.

„Ministerul Român al Agriculturii informează că virusul H5 (n.red.: gripa aviară) a fost confirmat în probele prelevate de la găini din Marsilieni, judeţul Ialomiţa.

Virusul a fost confirmat în 5 gospodării din localitate. Marsilieni se află acum în carantină şi toate găinile domestice sunt omorâte, iar ţăranii trebuie să plătească pagubele. Aştept întrebările tale. Îţi voi scrie în curând.

Paula Nistor”, este mesajul trimis de la adresa [email protected].

De la găinile din Marsilieni, la politică

Paula Nistor a comunicat, în cea mai mare parte, cu o anume Anya Harshey ( [email protected]). Colaborarea s-a întrerupt brusc spre începutul verii anului 2007, când Nistor o informa pe Harshey în legătură cu situaţia politică din România. În ultimul e-mail trimis, înainte de prezentarea anumitor detalii şi declaraţii de-ale lui Traian Băsescu, Paula Nistor venea cu următoarea rugăminte către Anya Harshey: „Please help me with the problem with the money. I still didn't recived them (march, april ,may, and june). Thank you”, adică „Te rog, ajută-mă cu problema banilor. Încă nu i-am primit (martie, aprilie, mai şi iunie). Mulţumesc”.

De aici, se poate deduce faptul că persoanele care puteau oferi detalii interesante, fie ele publice sau nu, erau recompensaţi financiar de către agenţia privată de informaţii Stratfor.

Comunicarea dintre cele două – dacă sunt cu adevărat femei – s-a realizat exclusiv în limba engleză, pentru o perioadă de doi ani de zile.

Andrei Banu


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare