Inițializează o căutare

SAMGPL

Condamnată pentru luare de mită în Dosarul Transferurilor, Fosta judecătoare din Movila a primit cinci ani şi şase luni de închisoare

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au condamnat-o, joi, pe Geanina Terceanu, fost judecător al Tribunalului Bucureşti, la cinci ani şi şase luni de închisoare pentru luare de mită în dosarul Transferurilor, decizia nefiind definitivă. Ioan Becali a fost condamnat la o pedeapsă contopită de 7 ani şi 4 luni ani de închisoare pentru dare de mită în acelaşi dosar, Victor Becali - 5 ani şi 8 luni, Cristian Borcea - 7 ani şi 10 luni.

Geanina Terceanu, fosta judecătoare anchetată pentru luare de mită de la Cristian Borcea şi fraţii Ioan şi Victor Becali, a recunoscut acuzaţiile care i se aduc din partea procurorilor DNA şi a cerut judecarea cazului său în procedură simplificată. Terceanu este din comuna Movila, de altfel unul dintre locurile în care a primit mita de la cei 3 co-inculpaţi.

La 6 luni distanţă de la prima audiere în acest caz, fostul magistrat şi-a schimbat declaraţia. Dacă în februarie a spus că a considerat că cei 10.000 de euro din plicul de la Borcea reprezentau un cadou, acum recunoaşte că ştia că banii sunt pentru soluţionarea favorabilă a dosarului transferurilor de jucători.

Ioan şi Victor Becali au recunoscut, de asemenea, noile acuzaţii. Au solicitat şi ca, dacă vor fi condamnaţi, să presteze muncă în folosul comunităţii.

"Menţin declaraţia dată în faţa procurorului. Îmi pare rău, asta e. Recunosc în totalitate acuzaţiile şi îmi însuşesc toate probele adunate de DNA şi nu le contest. Toate aspectele legate de locuri, momente şi împrejurările în care s-au oferit sumele de bani către Geanina Terceanu corespund adevărului", a spus Ioan Becali în sala de judecată.

Fostul impresar a explicat că s-a întâlnit prima dată cu fosta judecătoare la el în curte, aceasta fiind adusă de un cunoscut.

"A venit însoţită de un strănepot machedon, un spărgător de case. Dacă el nu ar fi fost machedon, ea nu ar fi intrat niciodată în curtea noastră. M-am întâlnit cu ea şi la stadionul Ghencea. În două rânduri, i-am dat lui Manole sume de bani, care venise cu ea, şi presupun că banii au ajuns la judecătoare. Banii au fost daţi pentru a primi o soluţie favorabilă în dosarul transferurilor", a spus Ioan Becali, care a avut pe tot timpul procesului o atitudine "liniştită".

Şi fratele său, Victor Becali, şi-a recunoscut vinovăţia. El a subliniat că nu i-a dat banii direct fostei judecătoare, ci denunţătorilor din acest dosar, soţii Gabriela şi Teodoris Manole, iar ceilalţi inculpaţi din dosar, inclusiv Cristi Borcea, nu ştiau despre aceste tranzacţii.

La rândul său, Geanina Terceanu a recunosc acuzaţiile şi a dat câteva explicaţii în legătură cu banii primiţi de la fraţii Becali.

"Menţionez că am primit 185.000 de euro de la fraţii Becali şi 10.000 de euro de la Cristian Borcea. Cred că în cursul anului 2009, l-am cunoscut pe denunţătorul Teodoris Manole, care mi-a spus că îi cunoaşte pe cei doi inculpaţi şi a menţionat că sunt rude. Mi-a spus că îi poate aborda cu privire la dosarul transferurilor. Discuţia s-a purtat la un restaurant ce aparţinea denunţătorului", a spus Terceanu.

Ea a adăugat însă că, deşi a primit bani de la fraţii Becali şi de la Cristian Borcea, "s-a gândit tot timpul" să dea o decizie de achitare în dosarul transferurilor, pe baza probelor.

Terceanu a mai spus că a luat legătura cu Borcea în anul 2009, prin intermediul avocatului George-Antonie Iorgovan, care de altfel a şi dus-o la locuinţa lui Borcea.

"Era noapte şi nu pot da foarte multe detalii. În cursul întâlnirii, am discutat amical. Nu am discutat despre dosar, că abia atunci îmi fusese repartizat. Rechizitoriul avea 500 de pagini şi 41 de volume de urmărire penală. A început să îmi spună despre dosar, dar nu l-am lăsat pentru că nu citisem dosarul. Începuse să îmi explice mecanismul. Sigur că se plângea. Mi-a dat un plic, iar conţinutul l-am verificat acasă şi am văzut că avea suma de 10.000 euro. Nu am văzut momentul când mi l-a pus în geantă, dar m-a atenţionat că mi-a lăsat ceva acolo. Borcea m-a dus cu maşina acasă, dar nu a urcat", a declarat Geanina Terceanu.

Cristian Borcea a rugat-o pe fosta judecătoare să descrie în instanţă cum arăta casa lui la exterior şi interior, dacă avea alte case în apropiere sau era în câmp, de vreme ce susţine că a stat acolo două ore. Geanina Terceanu a evitat să răspundă după lungi consultări cu avocatul ei şi a spus că nu a fost atentă la detalii, nu cunoştea zona şi că oricum nu a luat în serios acea întâlnire.

Întrebată de ce a luat totuşi plicul de 10.000 de euro de la Borcea, de vreme ce intenţiona să dea oricum o soluţie de achitare în dosarul transferurilor, Terceanu a spus că între ea şi Borcea se crease o "legătură inter-umană" şi că nu a crezut necesar să-i restituie acei bani.

Cristian Borcea nu a recunoscut că ar fi mituit-o pe Geanina Terceanu şi a cerut judecătorilor să fie audiat la termenul următor al procesului din 8 septembrie.

Fosta judecătoare Geanina Terceanu a fost trimisă în judecată în februarie 2015, pentru luare de mită în legătură cu pronunţarea unei soluţii favorabile în dosarul transferurilor din fotbal.

În dosar, au fost trimişi în judecată şi foştii impresari Ioan şi Victor Becali, precum şi Cristian Borcea, fost preşedinte executiv al Clubului de fotbal "Dinamo", pentru dare de mită. Aceştia se află în penitenciar, după ce au primit condamnări în dosarul transferurilor din fotbal. De asemenea, au fost deferiţi justiţiei doi avocaţi — George-Antonie Iorgovan şi Daniel-Costel Petre, pentru mărturie mincinoasă.

Conform DNA, în februarie 2009, Geaninei Terceanu, în calitate de judecător la Tribunalul Bucureşti, i-a fost repartizat dosarul transferurilor de fotbalişti, în care fraţii Becali şi Cristian Borcea, alături de alţi inculpaţi, fuseseră trimişi în judecată pentru înşelăciune şi de evaziune fiscală.

În 3 aprilie 2012, magistratul a pronunţat în dosarul respectiv o hotărâre de achitare faţă de toţi inculpaţii în temeiul dispoziţiilor art. 10 lit. a din Codul de procedură penală din anul 1968 ('fapta nu există').

Sorin Duţu


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare