Inițializează o căutare

SAMGPL

Ciubucăresele de la Spitalul Judeţean au fost condamnate

În urmă cu trei luni de zile, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatelor Dumitrescu Ionela, medic specialist în cadrul Spitalului de Urgenţă Slobozia, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, (în 75 de cazuri) şi Bordea Liliana-Elena, asistent medical la cabinetul medical de balneofizioterapie, tot pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită (75 de acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că în perioada mai - iunie 2015, inculpatele Dumitrescu Ionela şi Bordea Liliana-Elena, în calitate de medic, respectiv asistent medical, au primit cu titlu de mită de la mai mulţi pacienţi, sume de bani sau produse în legătură cu efectuarea de controale medicale, prescrierea de reţete, de proceduri medicale pentru recuperare şi emiterea unor certificate de concediu medical. Primirea banilor a avut loc în perioada sus menţionată, cu o frecvenţă aproape zilnică, uneori de mai multe ori pe zi, în total 75 de cazuri.

Sumele şi produsele respective au fost primite de cele două inculpate în cabinetul medical situat la parterul Policlinicii Spitalului de Urgenţă Slobozia.

Inculpatele râdeau că sunt ciubucărese, nu „lacome ca alţii“

Întregul rechizitoriu se bazează pe înregistrările video obţinute în biroul Ionelei Dumitrescu şi prin coroborarea acestora cu menţiunile din registrul de consultaţii. Într-una dintre înregistrări se poate vedea cum medicul introduce în portofel banii obţinuţi din şpagă şi îi oferă trei bancnote şi asistentei Bordea Liliana-Elena. Asistenta Bordea a refuzat suma de bani, afirmând: „Nu mai! Mi-aţi dat de dimineaţă! Mi-aţi dat la prânz ăia două sute!” Dumitrescu a luat banii înapoi şi i-a introdus în portofel, evidenţiindu-se faptul că asistenta medicală i-a reamintit că i-a dat bani în cursul acelei zile.

Într-o altă înregistrare, cele două cadre medicale s-au amuzat pe seama faptului că plicul era lipit pentru ca asistenta medicală să nu-i vadă conţinutul. Medicul a desfăcut plicul şi i-a arătat conţinutul colegei de birou şi de dosar penal. Cele două au vorbit despre conţinutul în bani al plicului, rezultând mirarea acestora că era doar suma de 200 lei. Din interiorul plicului, Dumitrescu a scos o bancnotă şi i-a remis-o asistentei medicale Bordea care a introdus-o în buzunarul stâng al halatului pe care-l purta.

În altă înregistrare, inculpata Dumitrescu a scos din sertar bancnote şi i-a oferit asistentei medicale, care i-a replicat că ele două sunt „ciubucărese”, adică persoane care primesc mită de la pacienţi, după care s-au amuzat. Dumitrescu îi spunea Lilianei Bordea, în contextul împărţirii de bani şi amuzamentului cu privire la această situaţie, că ele sunt de treabă, că nu erau lacome ca alte persoane şi că primeau doar de la cei care ofereau, fără ca ele să ceară expres.

Pedepse cu suspendare şi muncă în folosul comunităţii

Primul termen al procesului celor două inculpate a avut loc în data de 12 octombrie a.c., când inculpatele au cerut termen pentru ca apărătorii lor să depună acte în circumstanţiere. Asta înseamnă că atât Bordea, cât şi inculpata Dumitrescu au cerut judecarea pe procedura simplificată, adică au recunoscut atât acuzaţiile aduse, cât şi probatoriul instrumentat de DNA. Prin urmare – pe data de 27 octombrie a.c., instanţa a dat sentinţa: inculpata Dumitrescu Ionela a primit o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendare şi 3 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a (dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice), b (dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat) şi g (dreptul de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii), ca pedeapsă complementară. Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata va presta muncă în folosul comunităţii pe o perioadă de 100 de zile la Centrul de Plasament nr. 3 (Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Ialomiţa), respectiv unităţile de învăţământ din Slobozia.

Inculpata Bordea Liliana Elena, asistenta inculpatei Dumitrescu, a primit o pedeapsă de 2 ani şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, aceleaşi interdicţii ca şi colega de dosar, şi 80 de zile - muncă în folosul comunităţii. În urma pronunţării acestei sentinţe, în Ialomiţa nu vom mai avea medic cu specializarea balneo-fizio-terapie, medicul Dumitrescu fiind singurul specialist în domeniu care lucra în Spitalul Judeţean.

Director Sorin Duţu


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare