Inițializează o căutare

SAMGPL

Fostul director al DSP Ialomiţa, Noel Dan, prins de CNSAS că a dat note la Secu

În vara acestui an, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a mai descoperit un turnător la Securitate, din Ialomiţa. Este vorba despre Noel Dan, fost director al Direcţiei de Sănătate Publică Ialomiţa. Dan a fost director al DSP Ialomiţa în perioada 2010 - 2017 şi 2020 - 8 aprilie 2022, când Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a încetat numirea fostului şef al DSP Ialomiţa pe funcţia publică de director executiv al instituţiei responsabilă de gestionarea sistemului public de sănătate din judeţ.


Revenind la calitatea de colaborator al Securităţii, în data de 20 iunie a.c., CNSAS l-a înştiinţat pe Dan că a descoperit un dosar fond reţea din care a făcut parte şi un angajament pe care fostul director al DSP Ialomiţa l-a semnat cu serviciul secret din perioada comunistă.

Totodată, CNSAS a trimis raportul şi Curţii de Apel Bucureşti care l-a data de 5 decembrie a.c. a constatat că Dan Noel a fost colaborator al Securităţii. Decizia instanţei nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs de cel vizat.

Interesant este faptul că CNSAS a descoperit un dosar fond reţea din care a făcut parte şi Noel Dan abia după ce acesta a fost scos din sistem. În aprilie a.c., Dan a fost înlăturat din DSP Ialomiţa, iar după numai două luni, CNSAS a descoperit că a dat note informative Securităţii. Stranie coincidenţă!

Deconspiraţi abia după ieşirea din sistem…

Din păcate, nu este singurul caz în care CNSAS a deconspirat turnători la Securitate abia după ce aceştia au fost înlăturaţi din sistem. Aşa cum am publicat recent, mai sunt două cazuri de personaje din justiţie ale căror colaborări cu organul represiv al PCR au fost devoalate abia la părăsirea magistraturii. Este vorba despre unul dintre cei mai duri judecători pe care i-a avut Tribunalul Ialomiţa, Georgel Ciurea de la Secţia Penală. Ciurea a devenit judecător în data de 1 iulie 1996 la Judecătoria Slobozia. Ulterior, acesta a promovat la Tribunalul Ialomiţa, iar în iunie 2004 a apărut Legea 303 care prevede că magistraţii care au colaborat cu Securitatea îşi pierd funcţiile. Doar că Georgel Ciurea a rămas pe funcţie, la Tribunalul Ialomiţa, până în 15 iunie 2017, când s-a pensionat.

Şi mai interesant este faptul că timp de 13 ani, Ciurea şi-a exercitat funcţia de judecător fără nici o problemă, fiind descoperit că a turnat la Secu‘ abia după ce a ieşit din sistem, în 2020. Bineînţeles, următoarele întrebări sunt întemeiate: de ce abia în 2020 a fost deconspirat Ciurea? Care au fost raporturile dintre SRI şi Ciurea în perioada 1996-2017? Evident, întrebări retorice! În final, Ciurea a fost albit de Înalta Curte care a constatat că, de fapt, nu a colaborat cu Secu, deşi semnase un angajament.

Al doilea caz de magistrat deconspirat de CNSAS după ieşirea din sistem a fost Dumitru Cristudor, fostul şef al DNA Slobozia.

Sorin Duţu


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare