Inițializează o căutare

SAMGPL

Nivelul de poluare atmosferică din Ialomița, monitorizat de drone

Ministerul Mediului a demarat recent procedura de achiziţie a unui număr de 46 de drone pe care intenţionează să le folosească pentru monitorizarea nivelului de poluare atmosferică din 6 judeţe ale României.

Conform datelor publice disponibile în SICAP, contractul cu valoarea de 16,8 milioane de lei are ca obiect achiziţionarea de drone dotate cu senzori şi echipamente specifice (inclusiv camere cu termoviziune).


Respectivele obiecte zburătoare ar urma să fie ridicate în aer şi trimise în misiune către zone cu poluare consistentă sau accidental, pentru a culege date despre eventualele noxe din atmosferă.

La finalul procedurii de achiziţie, dronele urmează să fie predate Gărzii de Mediu şi, ulterior, distribuite comisariatelor judeţene din Ialomiţa, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu şi Prahova, respectiv Comisariatului Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

Marin Ştefan, comisarul-şef al Gărzii de Mediu Ialomiţa, ne-a precizat că instituţia pe care o conduce nu a fost consultată de oficialii Ministerului Mediului în legătură cu intenţia de achiziţionare a echipamentelor respective: „Am aflat recent despre intenţia Ministerului Mediului. Rămâne de văzut câte dintre aceste drone, despre care ştiu că sunt profesionale, vor ajunge în Ialomiţa. Nu ştiu ce să vă spun despre destinaţia acestora în condiţiile în care la Ciulniţa vorbim despre poluare olfactivă, iar Combinatul Chimic de la Slobozia este oprit. Probabil că vor fi utilizate la supravegherea Bălţii Ialomiţei, pentru combaterea braconajului piscicol. Avem atribuţii în acest sens. În plus, mai mult ca sigur că vor ajuta la combaterea fenomenului arderilor necontrolate şi care generează noxe“, ne-a precizat Marin Ştefan.

Conform datelor disponibile în sistemul electronic de achiziţii publice, dronele vor fi dotate cu câte un sistem aeropurtat suplimentar.

Livrarea aparatelor de zbor care fac obiectul licitaţiei trebuie făcută în maximum 7 luni de la semnarea contractului cu furnizorul câştigător al licitaţiei.

Ofertele vor fi deschise în 15 noiembrie, iar departajarea participanţilor la licitaţie se va face în funcţie de preţ, termenul până la punerea lor în funcţiune fiind cuprins între 5 şi 30 de zile, dar şi de timpii asumaţi de efectuare a intervenţiilor corective.

Sursele de poluare atmosferică sunt variate şi pot fi antropice sau naturale: arderea combustibililor fosili în producerea de energie electrică, transporturi, industrie şi gospodării; procese industriale şi utilizarea solvenţilor, de exemplu în industria chimică şi extractivă; agricultură; tratarea deşeurilor; erupţiile vulcanice, praful aeropurtat, dispersia sării marine şi emisiile de compuşi organici volatili din plante sunt exemple de surse naturale de emisie.

Achiziţia dronelor vine pe fondul datelor dintr-un raport Greenpeace conform căruia anul trecut România era a 15-a cea mai poluată ţară din Europa.

Cristian Filip


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare