Inițializează o căutare

SAMGPL

Primăria Slobozia a recuperat debitul de aproximativ 3,3 milioane de lei de la Timiş Investment


// AUTOR: Andrei Banu

În 2009, societatea Timiş Investment SRL, reprezentată pe atunci de un cetăţean american pe nume Alexander Etienne Hergan, anunţa, la Slobozia, construcţia unui hipermarket Cora – la vremea respectivă, un proiect fără precedent. Nici regele Mihai, la întoarcerea din 1992, n-a avut parte de primirea şi ospitalitatea pe care au avut-o aşa-zişii investitori străini.

Suprafaţa fusese concesionată iniţial, în primăvara anului 2008, firmei Office Development SRL. La mai bine de un an distanţă, în octombrie 2009, Office Development Bucureşti a cesionat drepturile şi obligaţiile cuprinse în contractul încheiat cu municipiul Slobozia către Timiş Investment SRL.

Speranţe şi dezamăgiri

S-ar fi vrut o investiţie care să depăşească inclusiv Kaufland-ul, deschis în vara aceluiaşi an. N-a fost să fie. De sutele de noi locuri de muncă s-a ales praful, iar de locaţie, la fel. Un schelet metalic uriaş, care, cel mai probabil, nu mai poate fi folosit deloc, zace şi acum pe circa 46.000 de mp.

Pentru acel teren, investitorii ar fi trebuit să plătească o redevenţă anuală de 1.000.000 de lei. Au plătit-o timp de trei ani, până în 2012, când au anunţat că nu mai ridică nici o locaţie comercială şi, mai mult decât atât, că intră în insolvenţă.

Iniţial, administraţia locală a pus capăt relaţiilor contractuale în 2010, când au notificat concesionarul, adică Office Development SRL, că nu şi-a respectat obligaţiile contractuale. Concret, firma era obligată ca în maxim doi ani de la data predării să realizeze scopul pentru care a fost concesionată suprafaţa de teren. În luna septembrie a aceluiaşi an, printr-un proiect de hotărâre trecut prin consiliul local, se rezilia contractul de concesiune cu Office Development, decizia afectându-i pe cei de la Timiş Investment, cărora le-a fost cesionat terenul. Cei din urmă au deschis o acţiune în instanţă chiar, în prima parte a anului 2011. În acelaşi an, autorităţile locale revin asupra deciziei de reziliere, având, totuşi o speranţă. Ce s-a întâmplat un an mai târziu, am relatat mai sus.

Autorităţile locale au reuşit acum să recupereze debitele

În urma telenovelei comerciale a rămas o pagubă financiar-contabilă de fix 3.292.082 lei. În 2016, autorităţile locale au început procedurile de recuperare a debitului uriaş, înscriindu-se la masa credală. Funcţionarii de atunci nici nu visau vreodată că banii vor fi recuperaţi.

Din fericire, n-a fost aşa. De la falimentul declarat al societăţii Timiş Investment, din vara anului 2016, a mai fost doar o chestiune de timp. Prin planul de distribuire a debitelor din februarie 2017, a fost aprobată plata sumei de 1.203.738,79 de lei către Primăria Slobozia. Un alt plan de distribuire, de la începutul anului în curs, cuprindea şi plata creanţei rămase, de 2.088.343,21 lei.

Prima tranşă, de 1,2 milioane de lei, a fost încasată de primărie încă din 26 februarie a.c.. Restanţa de 2,08 milioane de lei a intrat în conturile municipalităţii în urmă cu o lună de zile, pe data de 17 aprilie.


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare