Inițializează o căutare

SAMGPL

Octavian Săvoiu consideră că nu depozitul de deşeuri periculoase este problema Sloboziei. Ci, Vivani…


// AUTOR: Robert-Viorel Dincă

Recent intrat în atenţia opiniei publice, odată cu intrarea în politică pe poarta numită Alianţa USR- PLUS 2020, Octavian Săvoiu (foto) s-a dovedit a fi unul dintre cei mai aprigi contestatari ai proiectului demarat de Vivani Salubritate la doi paşi de municipiul reşedinţă de judeţ.

Interesantă ni s-a părut perspectiva din care, inclusiv în calitate de participant la dezbaterea publică organizată săptămâna trecută, Octavian Săvoiu priveşte controversatul subiect: „La prima vedere, suntem tentaţi să spunem că nu dorim un depozit de deşeuri periculoase la doar 2 km de oraşul Slobozia, pentru că ar reprezenta un pericol pentru mediu şi populaţie. În realitate, însă, problema nu este depozitul în sine, ci modul în care va fi el gestionat de către proprietar”, afirmă Săvoiu într-un punct de vedere remis redacţiei noastre. În opinia sa, dacă ar fi construit şi operat cu profesionalism, respectând toate normele de mediu în vigoare, iar organele abilitate ar monitoriza în permanenţă cu onestitate şi competenţă modul în care este operat, depozitul ar rezolva probleme de mediu, nu ar crea altele.

Într-un peisaj în care numeroase voci invocă pericolul reprezentat de Celula nr. 2 a depozitului de deşeuri periculoase al Vivani, Săvoiu îndrăzneşte să „înoate împotriva curentului” şi să afirme că „investiţia într-un depozit de deşeuri periculoase este bună pentru mediu şi nu este periculoasă pentru populaţie dacă operatorul economic este unul care respectă toate normele şi procedurile tehnologice asumate prin proiect şi care face dovada capacităţii sale de a gestiona acest proiect”.

Or, în opinia sa, principala problemă a acestei, să-i spunem, investiţii, este…Vivani. Mai exact, incapacitatea operatorului de a ţine sub control depozitul respectiv: „Nu cred că Vivani poate face dovada că este capabilă să administreze un depozit de deşeuri periculoase, astfel încât el să nu se transforme într-un risc major pentru populaţie şi mediu” consideră Săvoiu. Pentru care starea de insolvenţă a societăţii respective ridică mari semne de întrebare în ceea ce priveşte capacitatea Vivani de a ţine sub control potenţiala „bombă ecologică”: „Nu pot să nu mă întreb! Dacă vor construi un depozit de 250.000 de tone de deşeuri periculoase la o distanţă de 2 km de Slobozia, îl vor umple cu deşeuri şi vor intra în faliment sau se vor redresa? Teoretic, noi, cetăţenii, suntem apăraţi de lege pentru situaţiile deosebite în care un operator de deşeuri periculoase intră în faliment şi nu îşi mai poate gestiona depozitele. Cum? Fiecare operator economic din acest domeniu trebuie să îşi constituie un depozit bancar într-un cont, numit „Fondul de închidere a depozitelor”. Sumele din cont vor fi proporţionale cu cantitatea de deşeuri periculoase depozitate la un moment dat. Rolul acestor bani este de a asigura sursa de finanţare pentru închiderea acestor depozite în cazul în care agentul economic nu le mai poate gestiona, şi societatea nu poate folosi aceşti bani pentru activitatea economică curentă. În cazul nostru realitatea pare să fie alta…” remarcă Săvoiu. În finalul luării de poziţie faţă de „problema Vivani Salubritate”, se întreabă, din postura de investitor privat cu o „vechime” de 14 ani, care sunt garanţiile pe care societatea le-a prezentat, care este situaţia la zi a plăţilor datoriilor şi ce ar trebui să facă, practic, comunitatea din Slobozia, pentru ,,a nu ne trezi când va fi prea târziu”…


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare