Inițializează o căutare

SAMGPL

Episcopul Vincenţiu – candidat unic pentru titlul de „Personalitatea judeţului Ialomiţa”


// AUTOR: Robert-Viorel Dincă / FOTO: basilica.ro

Anunţul a fost făcut de Victor Moraru, preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, în cadrul conferinţei de presă în timpul căreia a fost făcută publică lista cu cele 100 de nume de personalităţi propuse pentru acest titlu onorific.

„Acţiunea a avut ca scop aducerea în atenţia publică şi evidenţierea persoanelor a căror activitate s-a situat la nivel de excelenţă şi performanţă multianuală” a precizat preşedintele CJI înainte de a da citire listei cu cele 100 de nume, împărţite pe zece domenii, respectiv administraţie publică, educaţie, sănătate, cultură, sport, mediu de afaceri, agricultură, devotament pentru comunitate, promovarea tradiţiilor şi societate civilă.

Nominalizările au fost făcute de un Consiliu Consultativ din care, alături de Cătălin Grigore, vicepreşedintele CJI, au mai făcut parte Mariana Iancu, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă, Manuela Zainea – fost inspector şcolar-general, Dragoş Slăniceanu – preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Ialomiţa, Larisa Mihai, administratorul public al judeţului şi Ilie Lemnaru - managerul CSM Unirea Slobozia. Celor amintiţi li s-au alăturat în procesul de selecţie responsabili din cadrul instituţiilor de cultură din judeţ precum Centrul Judeţean pentru Promovarea Culturii Tradiţionale sau Biblioteca Judeţeană „Ştefan Bănulescu”.

În urma unei analize „foarte atente”, Comitetul Consultativ a decis să-l nominalizeze pe Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor pentru „titlul suprem”. Asta, deşi pe lista cu nominalizaţi s-au aflat nume cu greutate ale administraţiei locale şi judeţene, ale vieţii culturale, ale educaţiei, sănătăţii şi sportului ialomiţean.

Printre cei nominalizaţi pentru titlul de „Personalitatea judeţului Ialomiţa” s-au numărat primarii Dinu Valere, Ion Drăguşin, Grigore Tudor, Valeriu Mihai, un ex-vicepreşedinte respectiv preşedinte al CJI, cu toţii nominalizaţi în cadrul categoriei „Administraţie publică”.

Domeniul „Agricultură” a fost reprezentat de o serie de fermieri printre care Gheorghe Alexandru, Valerie Bulibaşa, Carol Costandache, Marin Nedu, Ştefan Poienaru, Nicolae Sitaru şi Constantin Văduva, iar printre reprezentanţii vieţii culturale din judeţ s-au remarcat filosoful Nicolae Stan, soprana Mirela Bunoaica, scriitorii Şerban Codrin şi Alexandru Buleandră şi regizorul Adina Pintilie.

Interesante au fost şi numele trecute pe lista nominalizărilor pentru domeniile „Devotament pentru societate” şi „Educaţie”, printre care i-am regăsit pe Vasile Berbecel, Ionelia Şerban, Marian Simion, Dumitru Cioboată, Nicolae Papacu sau Aurel Zaharia.

La capitolul „Sănătate” i-am remarcat pe medicii Paraschiva Cornea, rămasă în memoria afectivă a ialomiţenilor ca măicuţa de la Pediatrie, Nina Precup-Vâlcea, Tudor Panţuru, Ghiorghi-Dimitrievici Jardan, Alexandra Stremţeanu şi Alexandrina Popescu, iar la cel rezervat personalităţilor dedicate promovării tradiţiilor populare pe Nicolae Rotaru, Tiţa Ştefan, Valentin Albeşteanu şi Viorica Croitoru Capbun.

Sportul a avut şi el reprezentanţi de seamă pe lista nominalizaţilor cu Vasile Andrei, Tudoriţa Chidu, Rică Răducanu şi Adrian Mihalcea printre nominalizaţi.

Lista completă a nominalizărilor a fost elaborată în urma unei metodologii pusă la punct încă din luna noiembrie. Insuficient de bine aplicată însă, îndrăznim să afirmăm, în condiţiile în care, de pe lista nominalizaţilor la capitolul „Sport” lipseşte Dan Petrescu, tehnicianul de al cărui nume se leagă titlul de campioană la fotbal a României obţinut în iunie 2009 de Unirea Urziceni. Motivaţia ar fi, conform lui Ilie Lemnaru, aceea că la acest capitol „comitetul consultativ” a ales să nominalizeze exclusiv oameni de sport născuţi în Ialomiţa. Omiţându-l, sperăm neintenţionat, pe urziceneanul Felix Grigore, fost director executiv al campioanei României la fotbal şi actualmente membru în Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal.

Iar ca să nu existe loc de interpretări şi remarci care să conteste justeţea alegerii listei cu nominalizaţi, dar, mai ales, a câştigătorului, preşedintele Victor Moraru a precizat că lista nominalizărilor nu este perfectibilă. În schimb, cei care dintr-un motiv sau altul nu s-au regăsit pe lista în varianta 2019, mai au o şansă… la anul. Pentru că, după cum recunoaşte preşedintele Moraru, „e posibil să existe şi alte personalităţi pe care noi nu le-am identificat, dar ne propunem ca această acţiune să se desfăşoare şi în următorii ani”. Cât priveşte desemnarea câştigătorului, conform declaraţiilor şefului administraţiei judeţene, nu a existat o altă propunere din partea comisiei de evaluare. În plus, „a fost luată în calcul activitatea din ultimii 5, 7, 8, 10 ani. La acest moment s-a detaşat Prea Sfinţia Sa şi datorită activităţii permanente pe care o are în judeţ şi trebuie să recunoaştem că Biserica rămâne instituţia care are poate cea mai mare credibilitate la acest moment”.

Decernarea a plachetei de onoare „10 pentru Ialomiţa” personalităţilor nominalizate şi a trofeului „Personalitatea Judeţului Ialomiţa” va avea loc pe 28 martie 2019 cu începere de la ora 16.00, în sala „Europa” a Consiliului Judeţean Ialomiţa.


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare