Inițializează o căutare

SAMGPL

Silvian Ciupercă, fostul preşedinte CJI, bun de plată în „dosarul Green Harvest”

Informaţia a fost făcută publică de către Victor Moraru, preşedintele Consiliului Judeţean, la finalul şedinţei extraordinare a Legislativului desfăşurată marţi după-amiază. Moraru a anunţat că a fost deja emisă decizia de imputare pe numele fostului preşedinte şi a ale altor trei funcţionari publici care au girat prin semnătură prelungirea contractelor de concesiune semnate cu societatea timişoreană Green Harvest. Prelungirea contractelor semnate în 2004 s-a făcut nouă ani mai târziu fără ca în spatele deciziei să se afle o hotărâre expresă în acest sens emisă de Consiliul Judeţean.


Şeful administraţiei judeţeane a anunţat la finalul şedinţei că a fost stabilită valoarea actualizată a prejudiciului cauzat CJI de contractul de concesiune semnat în anul 2004 cu societatea timişoareană Green Harvest S.R.L. Valoarea la zi a sumei pe care autorităţile o au de recuperat este de 6.169.775, 62 de lei, la care se adaugă penalităţi de întârziere în valoare de 1.790.591,72 de lei. Asta după ce, iniţial, în urma controlului efectuat în 2015 de Camera de Conturi a judeţului Ialomiţa, suma a fost stabilită, prin Decizia nr.24/2015 la aproximativ 1.300.000 de lei. De altfel, Victor Moraru anticipase încă de la sfârşitul lunii trecute valoarea actualizată a sumei pe care o are de recuperat Consiliul Judeţean. La momentul respectiv, Moraru aprecia că diferenţa este dată de faptul că organul de control nu s-a raportat corect la terenurile ce fac obiectul controversatului contract de concesiune, în sensul că „una este un teren pentru construirea unei centrale eoliene, alta este un teren pentru cultura de grâu, porumb sau alte cereale”.

Cuantumul sumei pe care CJI o are de recuperat a fost stabilit de o comisie care a avut la dispoziţie cinci zile, în perioada 7-12 noiembrie, pentru a aduce „la zi” sumele respective. Din respectiva comisie, stabilită prin Decizia nr. 365/07.11.2018, au făcut parte Adrian Ionescu, secretarul judeţului, Mihaela Moroianu – directorul executiv adjunct al Direcţiei Buget-Finanţe a CJI şi Gheorghe Proca – directorul executiv al Direcţiei Achiziţii şi Patrimoniu din cadrul Consiliului Judeţean Ialomiţa.

Moraru a anunţat public marţi că, în urma deciziilor Camerei de Conturi şi Curţii de Apel Bucureşti, instituţia pe care o conduce îşi propune rezilierea contractelor încheiate fără respectarea legii, şi să identifice modalităţile de recuperare a sumelor respective: „Obligaţia noastră este de a stabili „întinderea” prejudiciului, persoanele vinovate şi recuperarea acestor sume. Este una dintre deciziile grele pe care trebuie să le luăm şi nu avem nici o vină că la vremea respectivă s-a făcut o astfel de interpretare a legislaţiei, în sensul că exista atunci la nivel naţional o astfel de cutumă, să se semneze prelungirea contractelor de concesiune fără hotărârea Consiliului Judeţean.

Practic, Moraru a anunţat că banii le vor fi imputaţi lui Silvian Ciupercă, la vremea respectivă preşedinte al Consiliului Judeţean, lui Cezar Vâlcan – directorul executiv al Direcţiei de Achiziţii şi Patrimoniu, şi altor doi funcţionari publici care şi-au pus semnătura pe documentele aflate la originea prejudiciului respectiv: „ Îmi pare rău pentru colegii mei care la momentul respectiv au decis în acest mod. Şi de fostul preşedinte îmi pare rău, nu ştiu ce s-a întâmplat atunci, dar noi vom parcurge pas cu pas etapele prevăzute de lege, pentru că în caz contrar ar trebui să plătim aceste sume noi, cei care nu punem în aplicare decizia Curţii de Apel”, a declarat preşedintele Victor Moraru. Acesta a mai spus şi că se aşteaptă ca decizia de imputare să fie contestată în instanţă de către cei vizaţi.

Interesant este faptul că, deşi în şedinţa din 31 octombrie, Victor Moraru anunţase că va cere aprobarea consilierilor judeţeni pentru emiterea deciziei de imputare, i-a pus pe consilieri în faţa faptului împlinit. Stare de fapt taxată de către Dragoş Soare, liderul de grup al liberalilor din Consiliu: „La şedinţa trecută am fost informaţi tot de dumneavoastră că o să trecem prin Consiliu o astfel de decizie. Ce s-a mai întâmplat de nu s-a mai cerut girul Consiliului Judeţean şi aţi luat dumneavoastră hotărârea? Care au fost elementele care v-au determinat să nu o aduceţi pe ordinea de zi într-o şedinţă extraordinară, aşa cum ne-aţi informat?”, l-a interpelat Dragoş Soare pe preşedintele CJI.

Dragoş Soare a dorit să ştie şi dacă, dată fiind natura prejudiciului creat, s-au făcut şi demersuri penale. În opinia sa, este extrem de ciudat să ceri recuperarea unor sume de la nişte persoane pe care le consideri vinovate, fără să te îndrepţi împotriva lor într-o direcţie penală: „Dacă considerăm că a fost prejudiciat cu sau fără intenţie bugetul Consiliului Judeţean, mi se pare corect să clarificăm lucrurile şi din punctul acesta de vedere”, a spus Dragoş Soare. Acesta consideră că se creează astfel un precedent care aruncă instituţia în ceea ce a numit „o zonă de risc” în sensul că, de acum înainte, oricărui funcţionar al CJI i se poate atrage răspunderea patrimonială fără a-i fi atrasă şi răspunderea penală. Soare consideră, de asemenea, că, prin ignorarea consilierilor judeţeni şi „bypasarea” acestora, Victor Moraru „a bătut cu ciocanul în masă” într-o încercare de vendetă a actualului preşedinte, a cărui rivalitate cu fostul şef al administraţiei judeţene este de notorietate.

În apărarea poziţiei sale, preşedintele Victor Moraru a reamintit că vinovăţia a fost stabilită de instanţă şi le-a reamintit consilierilor prevederile Legii 188/1999 actualizată, care stabileşte fără echivoc situaţiile în care poate fi angajată răspunderea civilă a funcţionarilor publici şi modalitatea de recuperare a prejudiciului constatat.

În ceea ce priveşte acuzaţia că nu a trecut decizia de imputare prin plenul Consiliului Judeţean, Moraru a invocat, din nou, prevederile legale în vigoare. Mai exact, articolul 33, alineatul 3 din Legea 94 privind Curtea de Conturi, în care se precizează că situaţiile similare celei cu care se confruntă în acest moment Consiliul Judeţean Ialomiţa sunt comunicate conducerii entităţii publice auditate. Conducerea este formată din preşedinte, vicepreşedinţi şi directorii direcţiilor de specialitate din cadrul instituţiei.

Ceea ce se traduce prin faptul că responsabilitatea pentru demersurile ce urmează au fost sau urmează a fi iniţiate în vederea recuperării prejudiciului respectiv aparţine şi este asumată exclusiv de către cei mai înainte amintiţi.

Reamintim că, în acest moment, pe rolul Curţii de Apel Bucureşti se află procesul dintre Consiliul Judeţean Ialomiţa şi Green Harvest, acţiune care a fost suspendată pe durata judecării litigiului dintre Consiliul Judeţean şi Curtea de Conturi, tranşat anul trecut în favoarea celei din urmă prin sentinţa civilă 3059 din 30 iunie 2017.

Robert-Viorel Dincă


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare