Inițializează o căutare

SAMGPL

Deputatul Ștefan Mușoiu, discrus despre beneficiile adoptării monedei euro

„Băncile vor oferi dobânzi mai mici pentru firme, stat, cât şi pentru populaţie, ca urmare a aplicării directe şi nemijlocite a dobânzilor şi comisioanelor Băncii Europene”, a susţinut deputatul ialomiţean Ştefan Muşoiu, în cadrul unei şedinţe a Camerei Deputaţilor de săptămâna trecută. Declaraţia a fost făcută în contextul promovării trecerii la moneda euro, unul dintre obiectivele Partidului Social Democrat (PSD).


Potrivit lui Muşoiu, cea mai mare parte dintre activităţile economice din România se desfăşoară în raport cu moneda euro. „Aproximativ 70% dintre activităţile economice din ţara noastră se realizează, la ora actuală, prin raportare la moneda euro, respectiv cu plata în lei la cursul zilei. Aşadar, adoptarea monedei euro până în 2024 este un pas natural pe care România trebuie să-l facă după aderarea de acum 11 ani la Uniunea Europeană”, a mai spus deputatul.

Potrivit social-democratului, partidul din care face parte îşi propune ca, până la 1 decembrie 2018, toate formaţiunile de pe scena politică să ajungă la un acord comun.

„De asemenea, angajarea noastră, a celor de la PSD, pentru un astfel de proiect necesar şi ambiţios nu reflectă doar preocuparea noastră faţă de viitor, ci este şi o invitaţie de conlucrare, lansată către toată clasa politică, pentru pregătirea acestui proiect naţional în anul Centenarului. În cadrul congresului intern am votat o convenţie pentru adoptarea monedei euro şi ne-am propus ca până la 1 decembrie 2018 toate partidele politice să ajungă la un consens pentru realizarea acestui obiectiv”, a declarat Ştefan Muşoiu.

„Inflaţia va fi mult mai mică şi mai stabilă”

Şi asta pentru că preţurile vor evolua în funcţie de moneda euro, iar exportatorii şi transportatorii nu vor mai fi daţi peste cap de fluctuaţiile cursului valutar.

„Schimbarea monedei se va regăsi doar în portofel. În loc de lei, veţi avea euro. Trebuie să subliniez că, pentru economie, această schimbare va aduce mai multe beneficii. Spre exemplu, băncile vor oferi dobânzi mai mici pentru firme, stat, cât şi pentru populaţie ca urmare a aplicării directe şi nemijlocite a dobânzilor şi comisioanelor Băncii Europene. Şi inflaţia va fi mult mai mică şi mai stabilă, preţurile vor evolua în funcţie de moneda euro, exporturile vor fi stimulate şi se vor atrage mai multe investiţii. Exportatorii şi transportatorii vor fi avantajaţi pentru că nu vor mai depinde de fluctuaţiile cursului valutar”, a susţinut deputatul PSD.

Mai mult decât atât, dacă ar adopta moneda euro, România ar fi mult mai bine văzută în cadrul Uniunii Europene, ba chiar va avea un cuvânt de spus în luarea anumitor decizii.

„Ţara noastră va deveni un participant activ la deciziile fiscale şi monetare al Uniunii Europene. Atingerea tuturor acestor targeturi va reveni Comisiei Naţionale de fundamentare a Planului naţional de adoptare a monedei euro. Această comisie va reuni reprezentanţi ai Guvernului, Administraţiei Prezidenţiale, patronatelor, sindicatelor, BNR, ASF, mediului academic şi ONG-urilor, fiind condusă de prim-ministru şi de preşedintele Academiei Române, în calitate de copreşedinţi, şi de către doi vicepreşedinţi, respectiv guvernatorul BNR şi un vicepremier”. Totuşi, social-democratul ialomiţean susţine că opinia publică este deja afectată de anumite dezinformări în acest sens.

„Din păcate, spaţiul public a fost deja invadat de tot felul de speculaţii maliţioase, care vor să convingă pe cât mai mulţi că un astfel de pas este în detrimentul românilor”, a mai adăugat Muşoiu.

Andrei Banu


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare