Inițializează o căutare

SAMGPL

Liderul sindical din Finanţe vine cu o ipoteză-bombă în cazul retragerii ofiţerilor SRI din Direcţia Antifraudă. Nicu Stan: „SRI-ul nu mai poate să-i retragă”

Eduard Helvig, directorul Serviciului Român de Informaţii (SRI), a cerut, recent, retragerea ofiţerilor SRI care lucrează la Direcţia Antifraudă a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Decizia a fost luată în urmă cu câteva zile, considerându-se că persoanele detaşate din cadrul SRI şi-au încheiat misiunea. Dacă numărul cadrelor detaşate la antifraudă este, potrivit biroului de presă SRI, de ordinul zecilor, avem să aflăm că lucrurile nu stau chiar aşa.
Nicu Stan, liderul Sindicatului din Finanțe, filiala Ialomița
Potrivit liderului Sindicatului din Finanţe Ialomiţa, Nicu Stan, numărul detaşaţilor ar fi cu mult mai mare şi nu ar include doar cadre SRI. Mai mult decât atât, multe astfel de persoane au avut grijă să se prindă bine şi, în urma unor concursuri pe care le-au promovat, au obţinut calitatea de funcţionari publici, ceea ce-i face imposibil de retras.

„O să-i retragă doar pe cei cărora le permite legea”

 „Îi va retrage, dar ştiţi ce se întâmplă? Din cei 180 – 200 de oameni, de care ştim noi, o parte dintre ei – poate au fost mai isteţi sau poate au primit ordin – au participat la diferitele examene care s-au organizat pentru promovarea în funcţiile de conducere, iar acum sunt funcţionari publici de conducere, veniţi de la SRI, zero barat cunoştinţe despre finanţe, taxe, impozite, TVA, accize ş.a.m.d. şi e funcţionar public, că a luat examenul, iar SRI-ul nu mai poate să-l retragă, nici tu, ca superior, nu prea poţi să-l mai dai afară. O să-i retragă doar pe cei cărora le permite legea, care sunt detaşaţi. Dar, în sistemul nostru au intrat şi din ăştia (n.red. - cadre SRI detaşate care, în urma concursurilor, au căpătat statutul de funcţionar public). Ori i-a plăcut lui mai mult meseria asta şi câştigul, ori a primit ordin să rămână aici”, susţine liderul sindical.

„Totuşi, sunt persoane angajate în Finanţe, care, probabil, mai fac câte un «serviciu», mai trec strada...”

Potrivit lui Nicu Stan, în momentul actual, în cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Ialomiţa nu există astfel de detaşări. A existat un singur astfel de caz, în trecut, când la conducerea ANAF era Sorin Blejnar. Atunci, în urma desfiinţării „Doi şi-un sfert”, unul dintre foştii lucrători ai serviciului, a fost detaşat la Agenţia Judeţeană a Finanţelor Publice Ialomiţa. Totuşi, liderul de sindicat nu exclude ca unii dintre angajaţii vechi ai Finanţelor, să ofere informaţii din interior celor interesaţi.

„Sigur îţi spun, la Finanţe Ialomiţa, acum, nu sunt detaşate cadre SRI. Totuşi, sunt persoane angajate, cu vechi ştate în Finanţe, care, probabil, mai fac câte un «serviciu», mai trec strada... Cazuri de genul ăsta sunt peste tot. Am avut şi noi, în Finanţe, când era Blejnar – preşedinte ANAF, când se desfiinţase «Doi şi-un sfert», a venit un băiat, dar îşi făcea treaba. Problema este la Direcţia Generală Antifraudă. În general, din cei 200, circa 100 sunt pe funcţii de conducere.”

Suedia, un exemplu de coabitare Fisc - contribuabil

Totodată, Nicu Stan consideră că activitatea cadrelor SRI nu a fost bine organizată şi oferă ca exemplu - modelul suedez de verificare a marilor companii.

„Conform hotărârii de guvern, cadrele SRI se ocupă doar de marea evaziune fiscală. Adică, sunt aceste multinaţionale. Or fi corecte, nu spun că nu, dar fă-o transparent şi dă rapoartele cum trebuie: «am fost la Coca Cola, n-am găsit nimic. Cinste lor!» Atâta timp cât tu nu mergi să vezi ce este acolo... Sunt cei din Ardeal, cu lemnul, pe ei nu-i întreabă nimeni, nimic.

Cu ani în urmă, am fost în Suedia, la firma Volvo, care este cel mai mare contribuabil al lor. Finanţele publice din Stockholm au o echipă de vreo 7 – 8 inspectori, care au şi sediu în incinta Volvo. Inspectorii suedezi nu vin să semneze condica la Finanţe, la sediul lor, ci merg la Volvo. Au făcut în aşa fel încât atunci când compania îşi cumpără detergenţi şi mături şi lavete, cer avizul inspectorilor de la fisc. Aşa ar fi trebuit să fie şi la noi.”

Andrei Banu


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare