Inițializează o căutare

SAMGPL

În Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia continuă seria operaţiilor inovative


Seria intervenţiilor cu grad ridicat de dificultate şi deopotrivă inedite a fost completată de o microlaringoscopie efectuată de o echipă coordonată de medicul bucureştean Tudor Ionescu.

Din echipa de intervenţie au mai parte chirurgii Mihai Pârva şi Georgiana Heemeryck, iar suportul pentru cei trei medici, din punctul de vedere al anesteziei, a fost asigurat de medicul specialist anestezist Adriana Hedeş.

Sala de operaţii a SJU a fost, timp de aproximativ o oră şi jumătate, scena unei intervenţii cunoscută în termeni de specialitate ca „microlaringoscopie suspendată”. În timpul operaţiei au fost folosite, în premieră pentru o unitate medicală din Ialomiţa, tije endoscopice Hopkins.

Practic, a fost vorba despre o intervenţie la corzile vocale ale unui pacient din Ialomiţa, o procedură inovativă de fonochirurgie de mare acurateţe optică, care a fost posibilă după ce aparatura ultra-performantă, obligatorie pentru reuşita unei astfel de operaţii, a fost achiziţionată în cadrul programului de modernizare şi dotare cu echipamente medicale de top a celei mai mari unităţi de îngrijire din judeţ. Pe de altă parte, trebuie menţionat faptul că operaţia a avut loc şi pe fondul indisponibilităţii funcţionale temporare a microscopului operator aflat în dotarea spitalului.

Tudor Ionescu a precizat pentru cititorii noştri că operaţia, deşi nu este o noutate pentru spitalele din Europa, constituie o noutate pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia: „În absenţa microscopului operator, am fost nevoiţi să recurgem la tijele Hopkins, pentru a suplini indisponibilitatea microscopului pentru biopsia unui pacient cu o tumoră laringiană. Faptul că am putut substitui microscopul cu tijele respective mă ajută pentru viitor în operaţiile de mare fineţe din domeniul fonochirurgiei...”.

Cu intervenţia din 8 iulie se deschide, pentru echipa de specialişti din cadrul SJU Slobozia, şi drumul către alte intervenţii chirurgicale din domeniul microchirurgiei laringiene. Odată făcut primul pas, la Slobozia pot fi efectuate şi operaţii la nodulii sau polipii vocali, chisturile de coardă vocală, dar şi în alte situaţii medicale pe care le presupun laringitele cronice.

Şeful echipei de intervenţie, medicul ORL-ist Tudor Ionescu, s-a alăturat echipei de la Spitalul Judeţean de Urgenţă în urmă cu patru luni, după ce s-a perfecţionat în fonochirurgie la Royal Hospital din Manchester (Marea Britanie) şi la Institutul ORL „Profesor Dr. D. Hociotă” din Bucureşti.

Un detaliu deloc lipsit de importanţă despre Tudor Ionescu este şi acela că atunci când nu operează, se relaxează din postura de dirijor. Colegii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Slobozia afirmă despre noul lor coleg din secţia ORL că pasiunea sa pentru vocea umană depăşeşte cu mult limitele domeniului medical şi se reflectă şi în profunzimea cu care se dedică muzicii, din postura de dirijor al Corului „Vox Medicalis”, pe care l-a fondat în urmă cu 11 ani. În timp, „Vox Medicalis”, s-a consacrat pe cele mai mari scene din ţară şi din Europa...

Cristian Filip


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare