Inițializează o căutare

Pro România

Patru teme europene sau de ce e importantă Uniunea Europeană pentru fiecare român


Una dintre banalităţile la modă în România lui 2019 este să spui că românii nu sunt interesaţi de alegerile europarlamentare şi de ceea ce se întâmplă la nivelul Uniunii Europene. Eu nu cred asta, ba din contră.

În discuţiile din campania electorală pe care le-am avut cu ialomiţenii, în special din zona rurală, dar nu numai, m-am concentrat pe două teme majore: realizările actualei guvernări în cei doi ani şi jumătate de mandat (cifre corecte, preluate din documente oficiale, pentru a contracara propaganda mincinoasă) şi, în special, pe avantajele aderării României la Uniunea Europeană şi pe politicile comunitare de stânga, care cred că pot aduce bunăstare pentru toţi românii.

Şi – nici o surpriză – am avut cu cine dialoga. Mai jos reiau câteva dintre temele pe marginea cărora am discutat în campanie.

Apartenenţa la Uniunea Europeană este aur pentru România

Eu cred în calea europeană a României, aşa cum cred peste jumătate dintre concetăţenii noştri. Doar în interiorul UE, care reprezintă cea mai mare piaţă economică din lume, putem să ne dezvoltăm, să ne vindem produsele şi să găsim sprijin, în situaţii de crize financiare. Sigur că aceste avantaje vin şi cu o serie de obligaţii – cea mai importantă: trebuie să jucăm după regulile agreate la Bruxelles, altfel nu se poate.

O temă extrem de importantă pentru stânga europeană este aceasta: O EUROPĂ A SOLIDARITĂŢII PENTRU CEI MULŢI, NU PENTRU CEI PUŢINI.

Europa trebuie să creeze oportunităţi economice pentru toţi şi să se asigure că prosperitatea este durabilă şi împărtăşită în mod echitabil între toţi cetăţenii europeni.

Strategia industrială a Europei trebuie să direcţioneze investiţiile către cercetare şi inovare, să sprijine formarea şi învăţarea continuă de-a lungul vieţii şi să asigure crearea şi protejarea locurilor de muncă în UE.

Drepturile sociale ale cetăţenilor trebuie să aibă prioritate în faţa libertăţilor economice pentru marile corporaţii.

Drepturile cetăţenilor care lucrează în Marea Britanie după Brexit

În cadrul negocierilor pentru un acord pe pentru Brexit între Marea Britanie şi UE, Partidul Socialist European (PES) a făcut o prioritate din protejarea drepturilor cetăţenilor europeni, care doresc să lucreze în continuare în Regatul Unit.

Un lucru foarte bun pentru cei aproape 500 000 de români care muncesc peste Canalul Mânecii şi acum au garanţia că indiferent cum se va realiza Brexit-ul, cu sau fără acord, drepturile lor de cetăţeni europeni vor fi respectate, prin înregistrarea noului statut de rezident.

Şi pe viitor, socialiştii europeni vor milita pentru relaţii bune între UE şi Marea Britanie, pentru schimburi comerciale avantajoase, pentru echitate şi pentru respectarea drepturilor muncitorilor.

Interesele economice ale UE nu trebuie să pună în pericol mediul înconjurător

Agricultura şi industria din statele membre trebuie să urmeze acelaşi traseu de integrare comunitară de la nivelul politic şi administrativ, astfel încât toate statele membre să profite cât mai mult de pe urma resurselor lor. În acelaşi timp, Europa trebuie să fie un lider în lupta pentru mediul înconjurător şi pentru combaterea schimbărilor climatice, mai ales că unii dintre partenerii noştri internaţionali rămân în urmă în acest domeniu.

Stânga europeană susţine strategia economică de dezvoltare durabilă a industriei, prin adoptarea de noi tehnologii, prin digitalizare şi metode de producţie sustenabile. Dar Europa trebuie să protejeze şi biodiversitatea de pe continentul nostru şi să oprească poluarea. Viziunea noastră combină protecţia planetei cu interesul tuturor cetăţenilor noştri; aerul curat, apa potabilă, energia verde şi alimentele de calitate trebuie să fie accesibile tuturor.

Tineretul, cea mai importantă resursă a Europei

În calitate de deputat în Parlamentul României, m-am implicat în mai multe proiecte legislative pentru tineret, pentru că eu cred cu tărie că viitorul nostru sunt copiii noştri şi de felul cum avem grjă de ei şi de educaţia lor depinde în mare măsură ziua de mâine.

Şi la nivelul Parlamentului European există interes pentru tineret. Astfel, PES sprijină tinerii europeni pentru a-şi modela viitorul şi a deveni cetăţeni activi.

Este inadmisibil că aproape unul din patru copii este expus riscului sărăciei. Fiecare copil trebuie să aibă acces la asistenţă medicală de calitate, îngrijire, educaţie, cazare şi nutriţie. Socialiştii europeni susţin implementarea unei Strategii Europene pentru Copii, pentru a ne asigura că acest lucru devine realitate.

Fiecare roman trebuie să voteze în cunoştinţă de cauză pe 26 mai, pentru că alegerile europarlamentare ne afectează pe toţi.

Articol comandat de Partidul Social Democrat


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare