Inițializează o căutare

SAMGPL

Luminiţa Barcari revine pe funcţia de inspector şcolar general şi îi prelungeşte mandatul cu un an

Luminiţa Barcari obţine o nouă victorie importantă în instanţă. Poate cea mai importantă. Deşi a câştigat încă de anul trecut procesul care ar fi trebuit s-o aducă înapoi în fruntea învăţământului ialomiţean, Luminiţa Barcari s-a văzut nevoită să introducă şi alte acţiuni în instanţă, contracarând, astfel, tergiversarea Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN).

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au dispus, la finele lunii noiembrie 2018, anularea tuturor documentelor care au stat la baza destituirii Luminiţei Barcari din funcţia de inspector şcolar general, decizia fiind una executorie.

La sfârşitul lunii martie 2018, liberala Luminiţa Barcari, numită la conducerea inspectoratului în primăvara anului 2015, a fost înlocuită cu Manuela Zainea, susţinută de social-democraţi, fiind demisă pentru a doua oară, printr-un ordin semnat de fostul ministru al Educaţiei, Valentin Popa.

Demiterea a fost motivată printr-un raport de evaluare a activităţii fostei şefe a IŞJ Ialomiţa, care a avut calificativul „nesatisfăcător”. Iniţial, Barcari a contestat acest raport la Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN), dar în zadar – contestaţia nu a fost admisă.

Luminiţa Barcari s-a îndreptat apoi către instanţa de judecată şi a cerut anularea fişei de evaluare la Curtea de Apel Bucureşti, ceea ce a şi obţinut.

În mod normal, MEN ar fi trebuit să grăbească repunerea acesteia în funcţie, mai ales că mandatul său de inspector şcolar general ar fi expirat în luna martie a.c..

Văzând că timpul trece şi nimeni nu ia măsuri, pe data de 29 ianuarie a.c., Barcari a introdus în instanţă, la Curtea de Apel Bucureşti, două acţiuni – una pe calea obligaţiei de a face, iar cealaltă, pe calea ordonanţei preşedinţiale.

Până la soluţionarea primei acţiuni, şefa legitimă a IŞJ a obţinut un câştig în ce-a de-a doua.

Pe data de 13 februarie a.c., magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au dispus reintegrarea acesteia în funcţia de inspector şcolar general, dar şi prelungirea mandatului său cu încă un an de zile, perioadă cuprinsă între 26 aprilie 2018 şi 26 aprilie 2019, timp în care se consideră că Luminiţa Barcari nu şi-a putut şi nu-şi poate îndeplini atribuţiile. Decizia este una executorie, putând fi atacată cu recurs în cinci zile de la pronunţare.

Există situaţii când procedura parcursă într-o judecată, prin durata mare de timp scursă până la pronunţarea unei hotărâri, poate produce anumite prejudicii ireversibile uneia dintre părţile implicate în proces. Pentru astfel de situaţii, este pusă la dispozitie o procedură rapidă, cu efecte temporare, denumită „ordonanţă preşedinţială”.

Am precizat acest amănunt pentru a înţelege că acţiunea câştigată acum de Barcari n-o va propulsa neapărat direct în scaunul de inspector şcolar general, ci a avut ca scop dispunerea prelungirii mandatului de inspector şcolar general, ţinând cont de faptul că ar fi expirat luna viitoare. Aceasta îşi va putea accelera revenirea la şefia Inspectoratului Şcolar abia după ce va avea câştig de cauză în acţiunea formulată pe calea obligaţiei de a face, pentru care n-a fost stabilit, încă, un termen. Mai există şi alternativa în care MEN o va repune în funcţie, iar cererea acesteia va rămâne, bineînţeles, fără obiect.

Andrei Banu


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare