Inițializează o căutare

SAMGPL

Prima femeie-pilot din Forţele Aeriene Române este o tânără de 30 de ani, din Slobozia

Căpitanul Oana Andreea Ardelean, o tânără de 30 de ani, din Slobozia, a devenit, începând de joi, 11 octombrie a.c., prima femeie-pilot din cadrul Forţelor Aeriene Române instructor pe un avion echipat cu motor cu reacţie. Are 30 de ani şi o experienţă de zbor de peste 600 de ore.


Oana Ardelean a executat joia trecută zborul de evaluare pentru obţinerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99. A urcat în carlinga aeronavei pe locul al doilea, cel dedicat instructorului, iar pe locul din faţă, cel destinat elevului, a luat loc instructorul său, care a avut rolul de a-i evalua calităţile de pedagog având în vedere că în scurt timp Oana va urca în avion cu elevi ai Academiei Forţelor Aeriene, care vor fi pentru prima dată la manşa unui avion.

„O misiune foarte bine pregătită, foarte bine executată, nu am avut nici un pic de emoţie ca elev în această misiune. Cunosc foarte bine pilotul cu care am zburat şi nu a ajuns în această poziţie întâmplător Are calităţile necesare pentru a fi în cabina a doua a acestui avion. Are calităţile necesare unui instructor, răbdare şi dedicaţia, puterea de a transmite experienţa acumulată şi în primul rând empatia care la femei este mai uşor de atins. Pe lângă acestea are o experienţă profesională foarte bună care i-a oferit posibilitatea de a ajunge aici şi dezinvoltura cu care execută manevrele”, a declarat pentru presa centrală instructorul Marius Ioniţă.

Oana vorbeşte foarte detaşat despre examenul dat săptămâna trecută, care îi atestă calitatea de instructor şi spune că era un lucru firesc în cariera sa, deşi în istoria Forţelor Aeriene Române, chiar dacă mai există femei-pilot, nici una nu a devenit instructor pe un astfel de tip de avion.

„Cred că este o continuare normală a carierei mele de pilot, eu am ales să fac asta de când eram la cursul de bază. Sunt prima femeie-instructor pe un avion cu motor cu reacţie, dar nu cred că este mai greu sau mai uşor pentru o femeie decât pentru un bărbat. Ai nevoie de aceeaşi îndemânare, aceleaşi calităţi, aceeaşi pasiune şi dragoste de zbor, atât doar că de acum încolo responsabilitatea mea nu mai este ca cea a unui pilot, ci voi răspunde şi de elevii care vor veni la cursurile academiei. Nu sunt cu nimic mai specială decât alte femei-pilot, atât că eu am ales să rămân aici pentru a fi instructor. Acum îi voi învaţă pe alţii dar şi eu voi învăţa de la alţii. Poate nu voi învăţa să zbor de la studenţii mei, dar sigur voi învăţa de la ei să fiu un bun profesor”, a declarat Oana Ardelean.

Oana este din Slobozia şi a decis să devină pilot încă din clasa a VII-a, deşi Academia Forţelor Aeriene Române nu accepta la acea vreme femei. A absolvit Liceul Militar din Breaza şi abia după ce a absolvit liceul, femeile au început să fie admise la aviaţie.

Oana Andreea Ardelean este pilot în cadrul Escadrilei 2 Instrucţie de la Boboc din anul 2011. De-a lungul carierei, a absolvit cursuri de pregătire profesională atât în ţară, cât şi în SUA şi a parcurs integral programul de pregătire pentru a deveni instructor pe aeronava cu reacţie IAR 99.

Elena Georgescu


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare