Inițializează o căutare

SAMGPL

Podul de pontoane de la Hagieni: poveste repetată, final previzibil

Povestea podului de pontoane de la Hagieni revine în actualitate după fiecare dezgheţ. Puhoaiele aduc din amonte trunchiuri de copaci şi cantităţi impresionante de deşeuri, în special pet-uri care pot să blocheze cursul apei sau, aşa cum s-a întâmplat în 2013, să desprindă podul de maluri şi să blocheze astfel accesul spre cei condamnaţi să trăiască în satul parcă uitat de lume.


Cei câţiva bătrâni rămaşi în Hagieni şi călugării de la schitul din apropiere aşteaptă de dinainte de 1989 ca podul de pontoane să fie înlocuit cu unul de piatră, numai că nici responsabilii din Guvern, nici cei de la Ministerul Transporturilor nu par să fi făcut din această investiţie o prioritate. Mai în glumă, mai în serios, Alexandru Dinu, primarul comunei Kogălniceanu, spune că ,,aşteaptă să se finalizeze podul de la Dridu şi ...poate-poate...”. Pe de altă parte, după cum ne-a mărturisit edilul comunei, oamenii locului, izolaţi oricum de restul judeţului, sunt convinşi că în cazul în care ideea podului de piatră s-ar materializa, ar reînvia şi satul părăsit, practic după inundaţiile catastrofale din 1970.

Până atunci, săptămâna trecută, viceprimarul Vasilică Voinea a mobilizat o parte dintre beneficiarii de ajutor social şi după trei zile de muncă au fost îndepărtate gunoaiele aduse de râul Ialomiţa. Odată degajată zona din vecinătatea podului de pontoane, acesta a fost redat circulaţiei pietonale, astfel încât cei rămaşi pe malul stâng al apei să poată fi aprovizionaţi cu minimul necesar traiului de zi cu zi.

Cât priveşte demersurile de punere în practică a proiectului de edificare în zonă a unui pod de piatră, în lipsa reacţiei autorităţilor, rudele localnicilor au iniţiat luna trecută o petiţie online în care avertizează că ,, Podul peste Râul Ialomiţa din localitatea Hagieni reprezintă un real pericol pentru cei ce îl folosesc, acesta nu a mai fost reabilitat de zeci de ani”. Totodată, iniţiatorii petiţiei solicită intervenţia imediată a factorilor responsabili: ,,Atragem atenţia autorităţilor locale şi judeţene să ia măsuri pentru a evita eventuale tragedii!”. Petiţia a fost semnată până acum de...27 de oameni.

Robert Viorel-Dincă


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare