Inițializează o căutare

SAMGPL

Sport vs. Educație la ședința Consiliului Local Slobozia

Au câştigat, în cele din urmă, amândouă. Consilierii locali slobozeni au trebuit să voteze aprobarea finanţării AFC Unirea 04 Slobozia cu suma de 1.540.000 de lei, la şedinţa ordinară de marţi, 20 februarie a.c..

Consilierul PNL, Andreea Conescu, a apreciat rezultatele clubului Unirea Slobozia, însă a considerat că, în comparaţie cu educaţia, se alocă sume mult prea mari.

„În ultimii ani, activitatea dumneavoastră a fost una cu adevărat benefică pentru oraşul acesta. Ştiţi că, părerea mea, la fiecare buget, în ultimii şase ani – cu acesta inclusiv – a fost împotriva alocării acestor fonduri. Este, din păcate, şi astăzi împotrivă. Dar, aş vrea să ştiţi, că mi se pare că, în cele din urmă, se vede, ca şi impact social, toată munca pe care o faceţi. Din punctul meu de vedere, însă, în continuare, pe foarte mulţi bani. Într-adevăr, 7 milioane de lei, aşa cum mi-a spus domnul director mai devreme, este suma totală. Mi se pare, în continuare, o sumă foarte mare, comparativ cu ce sume ne-am putut permite să acordăm şcolilor anul acesta. Nu vreau să fac această comparaţie, poate este forţată: între ce bani putem să acordăm pentru educaţie şi ce bani putem să acordăm pentru sport. Ambele sunt importante”, a susţinut Andreea Conescu în cadrul şedinţei.


A urmat, apoi, un scurt dialog între aceasta, primarul municipiului Slobozia şi alţi participanţi la şedinţă.

„Anul trecut, am făcut investiţii destul de mari în şcoli. Şi cu ani înainte, la fel”, a replicat Adrian Mocioniu.

„Da, aşa este. Anul trecut, cu ani înainte, mai puţin. Dar, anul trecut, aşa este – directorii de şcoli, practic, aproape orice au cerut, au reuşit să obţină de la primărie”, a afirmat Andreea Conescu.

„Bugetul, cu siguranţă, nu va rămâne sub această formă. Vom avea venituri suplimentare”, a asigurat-o Mocioniu.

Andreea Conescu a adăugat că trebuie gândită şi o viziune pentru Învăţământ, propunând oarecum o diminuare a sumei alocată sportului.

„Punctul meu de vedere este că trebuie să avem o viziune şi către educaţie. Şi către dezvoltarea reţelelor şcolare. În continuare avem elevi care învaţă în «o sută de mii de schimburi» şi care ajung la opt noaptea acasă. Şi acestea necesită bani. Sunt de acord, trebuie să susţinem în continuare echipele de handbal, echipele de handbal, de fotbal, de juniori, care se descurcă foarte bine şi care ne vor face mândri. Într-adevăr, direcţia este foarte bună, dar cu un cost destul de mare. Nu ştiu dacă se poate diminua în vreun fel”, a spus aceasta.

În replică, Manuela Zainea, consilier local PSD, a susţinut că sumele alocate pentru sport sunt deja mai mici decât cele necesare, iar situaţia din Educaţie nu este chiar aşa de problematică pe cât este prezentată.

„E insuficient oricum. Iar pe reţeaua şcolară, mi se pare că ne-am făcut pe deplin datoria. Mai ales că, la fiecare rectificare bugetară, eu am absolut toate sumele, defalcate, pe cheltuieli, de la fiecare şcoală. Dacă sunteţi şi dumneavoastră curioşi, puteţi să cereţi. Nu se învaţă în schimburi aşa cum se spune. Sunt unele şcoli care au mai mulţi copii, altele care au mai puţini copii. Asta depinde de alegerea părintelui. Nu este nimeni vinovat că legea este puţin mai largă, încât să avem sectoare, să împărţim în sectoare. Dar, eu nu aş putea să reproşez cuiva de aici că nu au răspuns afirmativ cererilor şcolilor, ba dimpotrivă”, consideră Manuela Zainea.

„Asta spun şi eu, dar, de asemenea, susţin de ani de zile că este necesar să facem clădiri noi pentru şcoli”, a continuat Andreea Conescu.

„Nu este necesar să facem clădiri noi pentru şcoli, vă spun foarte clar”, i-a răspuns acesteia Adrian Mocioniu.

„Clădiri să facem aşa, fără o prognoză pe 5 ani?”, a adăugat Manuela Zainea.

„La fotbal sunt 160 de copii, plus echipa de seniori”

A completat Ilie Lemnaru, managerul AFC Unirea 04 Slobozia, fiind prezent la şedinţă. Tot acesta a făcut o comparaţie între echipa de seniori de la Slobozia şi o altă echipă din ţară, în ceea ce priveşte bugetul.

„În luna octombrie, Unirea Slobozia a jucat cu Dunărea Călăraşi, care are un buget de 60 de miliarde. Unirea Slobozia, cu 13 miliarde, a câştigat cu 2-1”, susţine Ilie Lemnaru. Totodată, managerul Unirii Slobozia a precizat că echipa s-a autofinanţat cu aproximativ 150.000 de lei, 70.000 de lei provenind din meciurile jucate în Cupa României.

Concluziile factorilor decidenţi

„Ceea ce spun eu, ca şi concluzie, ca să scurtăm momentul, este că, aşa cum am investit în sport şi rezultatele se văd, ar trebui să investim şi în educaţie, pentru că rezultatele se vor vedea. Nu doar să cârpim, să reparăm un acoperiş. Am mai discutat subiectul acesta”, a spus liberala Andreea Conescu

„Soluţia nu este să tăiem de la sport, ca să ducem la educaţie”, a conchis Mocioniu.

Concluziile noastre

În cele din urmă, Andreea Conescu, dar şi ceilalţi consilieri locali PNL, au aprobat finanţarea AFC Unirea 04 Slobozia, proiectul fiind votat în unanimitate.

Tot vot unanim a primit şi proiectul de hotărâre referitor la finanţarea Asociaţiei Handbal Club Municipal Slobozia cu suma de 2.460.000 de lei.

Andrei Banu


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare