Inițializează o căutare

SAMGPL

PSD ia de la „bogaţi” şi dă la „săraci”? Deputatul Ştefan Muşoiu: Mulţi reclamă faptul că majoritatea salariilor au scăzut. Eu vă spun că nu este aşa

În cadrul unei conferinţe de presă de joi, 15 februarie a.c., deputatul PSD, Ştefan Muşoiu, a făcut o trecere în revistă a creşterilor salariale din anul 2017, dar şi evoluţia acestora din 2018, odată cu noile modificări legislative.


Salariul mediu brut a crescut cu 16,4% anul trecut

„Creşterile cele mai mari, aşa cum ştiţi şi dumneavoastră, au fost în sectorul bugetar. Concret, în 2017, salariul mediu brut a crescut cu 16,4%, ajungând la un salariu net de 2.629 de lei – media lunii decembrie 2017”, susţine Ştefan Muşoiu.

Totuşi, pentru o parte a bugetarilor, nu au existat creşteri sau dacă au existat, nu au fost vizibile.

„Cele mai mari creşteri salariale s-au înregistrat, bineînţeles, pentru angajaţii care câştigau între salariul minim şi până în 4.000 de lei. Aici, a fost o creştere pentru aproximativ 60% dintre salariile bugetare. Pentru 37% dintre angajaţii din sistemul bugetar au fost creşteri mai mici sau aproape inexistente – aceste persoane aveau salarii cuprinse între 4.000 şi 7.000 de lei. Pentru aproximativ 3% dintre salariaţii din sectorul bugetar, salariile au scăzut pentru cei care atinseseră deja grila de salarizare din 2022”, a mai susţinut deputatul.

Anul trecut, creşteri importante au simţit artiştii şi actorii, ale căror salarii au fost majorate cu 50%.

„Vreau să vă reamintesc că, la 1 ianuarie 2017, salariile din învăţământ au crescut cu 15%, în administraţia publică cu 20%, la 1 februarie 2017. Salariile artiştilor şi actorilor au crescut cu 50%, tot la 1 februarie. Salariile funcţionarilor din penitenciare s-au majorat cu 10% la 1 octombrie 2017, salariile poliţiştilor din MAI au crescut cu 10%, la 1 octombrie”, mai afirmă Ştefan Muşoiu.

Totodată, deputatul ialomiţean mai scoate în evidenţă faptul că majorările salariale ale medicilor au avut un rezultat benefic.

„În ultimii 10 ani, exodul medicilor a fost în creştere. Numărul dosarelor privind plecarea medicilor din ţară, înregistrate la Colegiile Medicilor, a scăzut cu 70%. Este un lucru îmbucurător, iar acest lucru se datorează, bineînţeles, politicii de creştere salarială”, spune Muşoiu.

Parlamentarul PSD este de părere că majorările din sistemul bugetar au avut efecte pozitive şi asupra mediului privat.

„Bineînţeles, toate aceste creşteri salariale s-au reflectat şi în zona privată, pentru că, evident, au fost nevoiţi şi cei din mediul privat să angajeze creşteri ale veniturilor angajaţilor”, consideră Ştefan Muşoiu.

Scăderile, dar şi creşterile din 2018


Deputatul PSD a solicitat instituţiilor judeţene informaţii cu privire la situaţia salarială din prezent. Acesta a susţinut că a primit răspuns pentru 90% dintre cererile pe care le-a făcut.

„Salariile au suferit diferite modificări. Mulţi reclamă faptul că majoritatea salariilor au scăzut. Eu pot să vă spun că nu s-a întâmplat lucrul acesta. Au suferit, într-adevăr, influenţe negative, salariile directorilor de execuţie şi directorilor adjuncţi, dar doar în anumite instituţii.

Cea mai mare influenţă negativă a avut-o Direcţia de Sănătate Publică. Aici, într-adevăr, au fost scăderi drastice, de aproximativ 6.000 de lei şi 4.000 de lei în cazul directorului economic adjunct. În rest, consilierilor şi celorlalţi angajaţi din DSP le-au crescut salariile.

La Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Ialomiţa, au crescut, dând un exemplu, de la 2.773, la 2.896 de lei sau de 2.878, la 3.037 de lei, existând mici scăderi în cazul celor cu grad profesional superior – de la 3.777 la 3.728.

La ANIF, creşterile au fost de aproximativ 5-7%, inclusiv pentru funcţiile de conducere.

La AJPIS, salariile nete au avut parte de mici creşteri, cu excepţia directorului executiv, în cazul căruia există o scădere de aproximativ 500 de lei, de la 5.600, la 5.100.

La Institutul de Statistică, directorul executiv are parte de o scădere salarială, însă, pentru ceilalţi angajaţi, salariile au crescut. La ITM a existat o creştere inclusiv pentru funcţiile de conducere.

La AJOFM, salariul a scăzut doar pentru directorul executiv, restul angajaţilor având creşteri între 2 şi 7%.

La DSV, într-adevăr, au fost scăderi salariale ale directorilor, inclusiv ale şefilor de birou. Ceilalţi angajaţi – consilieri, referenţi, au avut creşteri.

La Casa Judeţeană de Pensii, au fost mici influenţe negative în cazul directorului executiv, salariul net scăzând cu 351 de lei. Ceilalţi angajaţi au creşteri între 50 şi 174 de lei.

La IŞJ Ialomiţa au fost creşteri în medie cu 90 de lei.

La OCPI, o creştere de aproximativ 4,22%. La Agenţia pentru Protecţia Mediului au fost creşteri între 59 de lei şi 167 de lei. La Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport au fost creşteri între 50 şi 90 de lei.

La Serviciul de Ambulanţă sunt creşteri, inclusiv pentru funcţiile de conducere. La Casa de Asigurări de Sănătate Ialomiţa sunt scăderi pentru funcţiile de conducere şi pentru câţiva consilieri superiori gradaţia 5. În rest, salariile au crescut cu aproximativ 5-7%”.

Andrei Banu


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare