Inițializează o căutare

SAMGPL

Ia start programul „Bunici Online”. Persoanele vârstnice din căminul de la Balaciu, iniţiate în tainele internetului

„Bunici Online” este proiectul care se va desfăşura, în următoarea perioadă, la căminul pentru bătrâni din comuna Balaciu. Douăzeci de elevi ai şcolii din localitate îi vor iniţia pe vârstnici în tainele tehnologiei şi vor încerca să-i facă pe aceştia să dobândească mai multe competenţe – comunicare online, digitalizare ş.a.m.d..

„A fost o reală bucurie să vedem că, din cele 132 de proiecte preselectate pentru a intra în comisia de jurizare, formată din reprezentanţi ai companiilor Enel, CSR Media, IBM, Techsoup România şi ai Galei Societăţii Civile (The Institute), proiectul nostru, «Bunici Online», a fost apreciat de juriul care l-a premiat, reuşind să convingă prin relevanţă, impact, fezabilitate şi sustenabilitate. Partenerul nostru este Şcoala Gimnazială «Arhimandrit Teofil» Balaciu. Astfel, 20 de elevi voluntari, cu ajutorul celor 12 calculatoare donate de către Asociaţia Ateliere Fără Frontiere, ne vor ajuta să desfăşurăm activităţi care nu sunt în mod normal «pe lista» de servicii oferite de cămin seniorilor noştri, activităţi precum alfabetizare digitală, navigare pe internet, comunicare online, jocuri şi cumpărături online, digitalizarea fotografiilor pentru a recupera o anumită amintire sau tradiţie personală, geografică, culturală, accesarea unor canale eficiente de comunicare cu cei dragi – nepoţi, nepoate, copii, strănepoţi... chat, mesagerie, e-mail, skype, facebook. Vârstnicii implicaţi dobândesc competenţe legate de utilizarea TIC, devin conştienţi de faptul că TIC poate fi un mijloc util şi puternic pentru participarea lor socială, dezvoltarea intereselor şi comunicarea mai eficientă, ajutându-i să îmbătrânească activ”, a declarat Helene Radu, directoarea căminului pentru persoane vârstnice din Balaciu, pentru Tribuna Ialomiţei.

Liliana Niţă, directorul şcolii din comuna Balaciu, consideră că acest act de voluntariat este benefic pentru adolescenţii implicaţi în proiect, ei având ocazia de a fi mai implicaţi în societate şi, totodată, de a-şi dezvolta empatia şi a fi mai responsabili. Totodată, aceasta consideră că elevii vor avea nevoie de multă răbdare şi înţelegere, având în vedere faptul că vor lucra cu persoane pentru care tehnologia din zilele noastre este un lucru nou şi, desigur, complicat.

„Da, Bunici Online este o continuare firească a întâlnirilor pe care le-am avut de-a lungul anilor în laboratorul de informatică. Tinerii implicaţi au ocazia să înţeleagă mult mai bine nevoile persoanelor vârstnice, îşi dezvoltă empatia, devin mult mai responsabili şi implicaţi activ în problemele sociale ale comunităţii din care fac parte, îşi dezvoltă capacităţile de a face voluntariat şi primesc ajutor pentru formarea personalităţii adultului de mâine, având în vedere degradarea evidentă a relaţiilor din cadrul familiilor şi, mai ales, a celor intergeneraţionale. Cei 20 de tineri voluntari implicaţi în proiect, vor fi instruiţi de către specialiştii căminului (psiholog, asistent social, asistenţi medicali) pentru ca aceştia să înţeleagă dificultăţile, temerile şi atitudinile pe care vârstnicii le pot avea faţă de TIC”, susţine Liliana Niţă, directorul Şcolii Gimnaziale „Arhimandrit Teofil” din Balaciu.

„Aşa este, misiunea noastră nu va fi deloc una uşoară, întrucât seniorii noştri au diferite afecţiuni cronice, abilităţile lor cognitive, fizice şi senzoriale sunt schimbate, vorbim şi despre profiluri de personalitate conservatoare şi stil de viaţă convenţional, dar mizăm pe pasiunea şi determinarea voluntarilor implicaţi, pe faptul că sunt tineri dispuşi să iasă din tipar, iar disponibilitatea lor de a se distra şi juca va fi molipsitoare pentru seniorii noştri”, a adăugat Helene Radu.

Autorul articolului: Andrei Banu


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare