Inițializează o căutare

SAMGPL

Încă un poliţist a primit ani grei de puşcărie pentru luare de mită

La data de 13 aprilie 2016, fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomiţa, Verginica Buzoianu, a finalizat cercetările în cea mai complexă anchetă de până acum care a vizat infracţiuni săvârşite de poliţişti. Astfel, cei 4 poliţişti, Chivu Sorin, şeful Postului de Poliţie Borduşani, adjunctul său – Şerban Gheorghe Cristian, Bălan Andrei, coleg cu cei doi, şi Catrinescu Nicolae de la Poliţia Feteşti, alături de soţia lui Bălan şi de un traficant de influenţă, au fost trimişi în judecată. Cu excepţia Ginei Bălan, ceilalţi 5 inculpaţi au fost trimişi în judecată în stare de arest preventiv. Primul dosar penal finalizat de prim – procurorul Buzoianu a fost cel al lui Sorin Chivu, fostul şef de post de la Borduşani. În al doilea dosar penal au fost inculpaţi Catrinescu Nicolae, Chivu Sorin şi soţii Bălan la pachet. Iar în al treilea dosar au fost trimişi în judecată Şerban Cristian, Bălan Andrei şi Seliuc Constantin. Aşadar, cei 6 inculpaţi au fost trimişi în judecată în 3 dosare penale având în vedere multitudinea şi diversitatea de infracţiuni comise împreună sau separat.


După trimiterea în judecată a celor 4 poliţişti, unul dintre ei a reuşit să obţină o măsură preventivă mai blândă. Astfel, mai întâi Tribunalul Ialomiţa a admis măsura arestului la domiciliu pentru Catrinescu, pentru ca pe data de 16 aprilie 2016, Curtea de Apel Bucureşti să respingă recursul Parchetului Judeţean şi prin urmare poliţistul a fost pus în libertate. Deşi procurorii au dovezi că Nicolae Catrinescu a luat şpagă doar 600 de lei şi două bonuri de motorină în cuantum de 100 de lei, aceştia i-au pus sechestru pe suma de 5200 de lei, cât i-au găsit în casă la percheziţii.

Cum a picat Catrinescu în oala parchetului?

După cum am menţionat anterior, în al doilea dosar penal finalizat de Parchetul Judeţean şi care îi vizează pe poliţiştii din zona Feteşti – Borduşani, au fost trimişi în judecată agentul de poliţie de la Feteşti, Catrinescu Nicolae, şeful de post de la Borduşani, Chivu Sorin, agentul de poliţie de la Borduşani, Bălan Andrei, şi soţia acestuia din urmă, Bălan Florentina Gina. Dar cum au picat cei 4 în oala parchetului?

Ei bine, în data de 10 iulie 2015, Catrinescu a oprit un camion aparţinând societăţii For Grains Land SRL Constanţa. Verificându-i documentele, Catrinescu a observat că verificarea metrologică a aparatului tahograf era expirată. În acel moment, şoferul a apelat-o pe numita Bălan Florentina Gina, soţia agentului de poliţie Bălan Andrei de la Borduşani, care intermedia achiziţii de cereale pentru firma constănţeană, şi îi cere să-l ajute să scape de amendă. În acest context, Bălan Florentina apelează la soţul său ca să intervină la Catrinescu să nu aplice nici o sancţiune. Deşi iniţial nu se implică, aproape imediat agentul de poliţie Bălan Andrei îi trimite soţiei sale două mesaje: „catrinescu ia şpagă“ şi „termină cu telefoanele“. Primind asigurări de la soţul său, în sensul că numitul Catrinescu ia şpagă, inculpata Bălan Florentina apelează la naşul său, inculpatul Chivu Sorin Valeriu, şeful Postului de Poliţie Borduşani, pe care îl întreabă dacă poate să intervină: „Am şi eu o hârtie la Catrinoiu reţinută. Poţi să faci ceva?“ Deşi Bălan Florentina îi stâlceşte numele agentului de poliţie de la Feteşti, este cert că inculpatul Chivu a luat legătura cu Catrinescu. Dovada – după un telefon primit, Catrinescu i-a spus şoferului Pâslaru Bibi să plece. În aceeaşi zi, coordonatorul de transport al firmei constănţene s-a întâlnit cu inculpatul Catrinescu la intrarea în municipiul Feteşti, şi-au spus „noroc, noroc!“, dar nu au stat la discuţii. În schimb, când au dat mâinile, Catrinescu a primit 600 de lei şi a plecat.

Ani grei de puşcărie pentru Catrinescu 

Miercuri, 7 iunie a.c., Tribunalul Ialomiţa a dat sentinţa în acest dosar. Astfel, pentru 600 de lei – şpagă şi pentru efectuarea de operaţiuni financiare, inculpatul Catrinescu Nicolae a primit pedeapsa de 5 ani şi 8 luni închisoare. Inculpata Bălan Florentina Gina a fost condamnată la pedeapsa de 2 ani închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. În schimb, Tribunalul l-a achitat pe inculpatul Bălan Andrei pentru infracţiunea de complicitate la trafic de influenţă. Însă, inculpatul Chivu Valeriu Sorin a mai primit o pedeapsă de 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, astfel că Tribunalul a descontopit pedeapsa definitivă pe care deja o execută, de 7 ani şi o lună închisoare, şi a ajuns la o pedeapsă principală de 7 ani şi 9 luni închisoare. Sentinţa Tribunalului Ialomiţa nu este definitivă.

scris de Sorin Duţu


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare