Inițializează o căutare

SAMGPL

Fost consilier liberal din Urziceni, condamnat pentru evaziune fiscală şi spălare de bani

În vara anului 2015, un fost consilier local liberal din Urziceni, Giolea Ghoerghe, a fost trimis în judecată de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomiţa pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, prejudiciul estimat fiind de 267.901 lei.


Potrivit rechizitoriului, fostul consilier local din Urziceni a fost trimis în judecată alături de alţi patru inculpaţi, toţi participanţi la constituirea unui circuit de firme fantomă, având drept unic scop obţinere de T.V.A. necuvenit.

Astfel, unii dintre inculpaţi erau administratorii firmelor care emiteau facturi fictive pentru înregistrarea de cheltuieli de achiziţii mărfuri, astfel încât să-şi diminueze cuantumul obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat.

Din cercetări a reieşit că în perioada 22.09.2009 - 20.04.2011, SC Giocom SRL administrată de numitul Giolea Gheorghe a înregistrat în evidenţa contabilă a societăţii achiziţii de mărfuri provenind de la una dintre firmele fantomă ale inculpatului Popa Gheorghe, în valoare totală de 844.735 lei corespunzătoare unui număr de 29 de facturi fiscale fictive. Procurorii au stabilit faptul că mărfurile achiziţionate de către firma lui Popa Gheorghe figurează livrate către SC Giocom SRL, fapt ce conduce la suspiciunea că documentele de achiziţie înregistrate de această societate nu au la bază operaţiuni reale. De asemenea, din declaraţiile inculpaţilor Popa Gheorghe, Măncilă Dumitru, Enache Ionel şi administratorului Giolea Gheorghe a rezultat că, în cele mai multe cazuri, mărfurile facturate de furnizori către firma lui Popa Gheorghe au ajuns direct în patrimoniul SC Giocom SRL, mai exact în incinta unei ferme deţinute de această societate în comuna Coşereni. La recepţia acestor mărfuri participa inclusiv administratorul Giolea Gheorghe, fiind însoţit şi de inculpatul Popa Gheorghe.

Acest fapt întăreşte concluzia că firma lui Popa Gheorghe a fost înfiinţată în cursul lunii septembrie 2009 şi utilizată numai în scopul creării aparenţei de legalitate a unor operaţiuni fictive de aprovizionare cu mărfuri de la furnizori fictivi, mărfurile astfel aprovizionate au fost înregistrate în evidenţa contabilă a firmei lui Popa Gheorghe, după care aceste mărfuri fictive au fost facturate către Giocom SRL, pentru ca această societate să-şi diminueze cuantumul obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat.

Faţă de această situaţie, emiterea de către inculpatul Popa Gheorghe a celor 29 facturi fiscale fictive de livrare mărfuri către firma lui Giolea, care ulterior au fost înregistrate în evidenţa contabilă în scopul diminuării cuantumului obligaţiilor fiscale către stat, constituie acte de complicitate materială la comiterea de către administratorul Giolea Gheorghe a infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată.

Prejudiciul calculat se ridică la sumă totală de 267.901 lei din care suma de 109.874 Iei reprezintă impozit pe profit şi suma de 158.027 lei reprezintă TVA de plată.

Pentru a retrage banii din firmă, Giolea a virat în perioada 01.10.2009 - 09.02.2011 în conturile bancare ale firmei lui Popa Gheorghe, suma totală de 868.872,36 lei. Apoi, chiar în ziua realizării transferurilor bancare sau în perioada imediat următoare, banii erau retraşi în numerar de inculpatul Popa Gheorghe cu explicaţia diverse plăţi sau eliberare numerar.

Este lesne de dedus faptul că suma de 868.872,36 lei dobândită prin transferuri bancare de inculpatul Popa Gheorghe şi ridicată în numerar din conturile sale bancare a fost returnată către inculpatul Giolea Gheorghe, însă până la această dată nici acesta şi nici inculpatul Popa Gheorghe nu au recunoscut acest lucru.

Suma totală de 868.872,36 lei a fost dobândită de inculpatul Popa Gheorghe în urma transferurilor bancare efectuate de inculpatul Giolea Gheorghe. Iar această sumă de bani a fost sustrasă de la plata obligaţiilor fiscale către stat în sensul că ea nu a mai fost plătită către bugetul de stat şi a rămas în continuare la dispoziţia inculpatului Giolea Gheorghe.

În activitatea infracţională derulată de inculpatul Giolea Gheorghe, acesta nu s-a limitat numai la efectuarea unor operaţiuni fictive prin care a micşorat baza impozabilă şi implicit a diminuat cuantumul obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat. Ci, acesta a efectuat demersuri prin care a şi obţinut de la bugetul de stat fără drept sume de bani cu titlu de rambursări de TVA. Asta înseamnă că Giocom SRL, prin administratorul său, Giolea Gheorghe, a obţinut fără drept de la bugetul de stat suma de 117.616 lei cu titlu de TVA de rambursat.

De la 4 ani de puşcărie la 3 ani cu suspendare

La finele anului trecut, Tribunalul Ialomiţa l-a condamnat pe Giolea la 4 ani de închisoare cu executare. Evident, acesta a formulat apel la Curtea de Apel Bucureşti, care vineri a dat sentinţa definitivă. Astfel, de la 4 ani de închisoare, Giolea a primit doar 3 ani cu suspendare şi confiscarea sumei de 868.872 de lei, folosită în circuitul infracţional. Tot de vineri, Giolea nu mai are dreptul de a administra o societate comercială pe o durată de 2 ani.

scris de Sorin Duţu


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare