Inițializează o căutare

SAMGPL

Pentru a tergiversa excluderea sa din consiliul local, viceprimarul din Maia, declarat incompatibil de către ANI, i-a făcut plângere penală primarului

În perioada în care administraţiile locale din Ialomiţa ar trebui să lucreze temeinic la dezvoltarea comunităţilor, unii aleşi locali nu ştiu cum să facă să rămână înfipţi în confortabilele scaune în care i-a adus destinul.


Un astfel de ales local este viceprimarul comunei Maia, Niculae Costel, zis simplu şi „Nae”, despre ale cărui peripeţii în administraţia măiană am scris în mai multe rânduri. În trecut, acesta a deţinut şi funcţia de primar al comunei, timp în care a făcut destule năstruşnicii încât Agenţia Naţională de Integritate (ANI) să-l declare incompatibil.

Concesionări din domeniul public către firma soţiei

Potrivit ANI, Niculae Costel a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese în materie administrativă, întrucât, în perioada exercitării mandatului de primar al comunei Maia – 2008-2012 – a iniţiat şi a emis un proiect de hotărâre prin care se aproba concesionarea directă a terenurilor din domeniul public al comunei Maia, proiectul stând la baza hotărârii Consiliului Local Maia, de aprobare a acestor concesionări. Terenurile concesionate erau ocupate de SC Dany Construct S.R.L., societate la care soţia lui Niculae Costel este asociat unic şi administrator, dar şi de către alte două societăţi comerciale.

Ulterior aprobării proiectului de hotărâre, a fost încheiat contractul de concesiune între Niculae Costel, în calitate de reprezentant al Consiliului Local Maia, şi soţia sa în calitate de reprezentant al SC Dany Construct S.R.L.

În luna octombrie a anului 2016, Niculae Costel declara pentru Tribuna Ialomiţei următoarele: „Dacă legea prevede reziliere, mă supun! Dacă legea zice că pot să-mi duc mandatul la sfârşit, nici o problemă! Din câte ştiu eu, cam aşa zice legea, că nu se mai pierde mandatul acum şi că după încheierea lui nu mai am dreptul să candidez”.

Şi nu s-a supus. Au trecut şase luni de atunci, şi oricât ar fi încercat primarul Marian Zamfir să pună în aplicare decizia ANI, consilierii locali au făcut zid în faţa lui Nae, tergiversând totul cu mare succes.

Consilierii locali PNL şi PMP din comuna Maia care au votat împotriva invalidării mandatului lui Niculae Costel, au fost sancţionaţi de către ANI, fiecare cu o amendă de 2.000 lei, pe care, ulterior, le-au contestat în instanţă. Din informaţiile noastre, pentru că s-au opus invalidării mandatului de consilier local al lui Nae, ANI le va face şi plângeri penale acestora.

La sfârşitul lunii februarie a.c., Niculae Costel mai bifa o lună în care, fără griji, a mers la muncă şi s-a aşezat pe confortabilul său scaun de viceprimar, fără ca viaţa sa – ne cerem scuze, mandatul său – să se afle în pericol. Potrivit primarului Marian Zamfir, consilierii PNL şi PMP din Maia au refuzat să participe la şedinţa ordinară din februarie deoarece, pe ordinea de zi, se afla proiectul de hotărâre privind invalidarea mandatului lui Niculae Costel. Pentru a putea trece alte proiecte necesare comunei prin procesul de votare, primarul Marian Zamfir a trebuit să organizeze alte două şedinţe de îndată, unde, potrivit legii, nu a putut pune pe ordinea de zi proiecte de invalidare a mandatelor.

„A fost cvorum, dar nu au fost de acord cu ordinea de zi şi s-a încheiat în 5 minute. A fost şi o discuţie, că sunt de acord cu ordinea de zi, doar dacă pun proiectul de invalidare - ultimul pe listă (n.red: proiectul cu privire la încetarea mandatului viceprimarului Nae). Le-am zis: «Nu se poate aşa ceva! Nu e logic, nu e normal». Cu alte cuvinte, ca să iasă din gura lumii, doreau să aprobe celelalte proiecte şi pe urmă să părăsească sala”, ne-a declarat atunci primarul comunei.

Lui Nae i-a crescut glicemia

Epuizând majoritatea metodelor, aflate între imoral şi ilegal, prin care şi-a păzit funcţia până acum, Nae s-a gândit serios şi vrea ca justiţia să-şi facă treaba! Nu glumim. Astfel, am fost surprinşi să aflăm că viceprimarul i-a făcut plângere penală pentru abuz în serviciu primarului comunei, motivul fiind acela că a pus pe ordinea de zi a şedinţelor proiectul de hotărâre pentru invalidarea mandatului său. Mai mult decât atât, Nae l-a acţionat în instanţă pe Marian Zamfir, unde îi cere – nu râdeţi – să nu mai pună invalidarea sa pe ordinea zi şi, pe lângă asta, şi daune în valoare de 20.000 lei, pentru că i-ar fi crescut glicemia în urma stresului că din viceprimarul Nae ar putea ajunge doar un simplu Nae.

Moşier, nu primar!

Şi ca să evităm gurile rele care, cel mai probabil, vor spune că „avem noi ceva cu săracul om”, mai jos vă vom aduce la cunoştinţă – nu pentru prima dată – o altă boacănă făcută de liberal în perioada în care a condus comuna cu o mână de tinichea.

Iar de puţin timp, şi procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomiţa îl acuză pe Niculae de zaraful făcut cu banii primăriei. Este vorba despre o faptă penală comisă în 2011, când primarul Niculae a semnat un contract de livrare benzină cu o firmă din Fierbinţi. Pe lângă cei 1095 de litri de benzină în valoare de 6000 de lei, Niculae a mai cumpărat şi piese auto de la aceeaşi benzinărie în cuantum de 5000 de lei. 

Din declaraţiile martorilor a rezultat că de la benzinăria din Fierbinţi a alimentat Niculae, angajaţi ai primăriei care luau benzina în bidoane şi i-o dădeau tot primarului, şi chiar fiului primarului. De menţionat că la parchet, Niculae a declarat că benzina a fost luată de angajaţii primăriei şi folosită pentru deszăpezire şi pentru tăierea ierbii prin comună. Evident, aceştia l-au contrazis cu toţii, mai ales că în acelaşi timp primăria avea contract şi cu o benzinărie din Maia. Mai mult decât atât, inclusiv foştii angajaţi ai benzinăriei au declarat că de la Fierbinţi alimentau Niculae – tatăl şi Niculae – fiul. Şi a venit şi timpul ca firma din Fierbinţi să factureze consumul făcut de Niculae & Son. Cum Niculae se credea stăpân pe vecie la primărie, acesta a luat cele două facturi de la firma din Fierbinţi şi le-a ţinut acasă la el, probabil, până în 2012, când a pierdut alegerile. Firma din Fierbinţi, văzând că Primăria Maia nu plăteşte facturile, a acţionat-o în instanţă în 2013. Şi uite aşa, de la o datorie de 11.000 de lei, Primăria Maia ajunge să plătească zaraful făcut de Niculae cu 23.000 de lei. Cu alte cuvinte, suma s-a dublat, devenind prejudiciu în dosarul penal în care Niculae a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Ialomiţa pentru neglijenţă în serviciu.

Toate acestea fiind prezentate, apreciem că PNL ar trebui să se gândească de două ori înainte să se declare “un partid curat”, doar aşa, de dragul frumoaselor campanii electorale.
Andrei Banu


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare