Inițializează o căutare

SAMGPL

Un martor din Vrancea l-a turnat la DNA pe Ceteraş că ar fi dat şpagă patru BMW X5

Luni, 27 februarie a.c., la Curtea de Apel Ploieşti va avea loc un nou termen în dosarul în care au fost trimişi în judecată de către procurorii anticorupţie 12 inculpaţi, printre care se numără şi fostul prefect de Buzău, Paul Beganu, fostul judecătorul Neculai Toader de la Judecătoria Pătarlagele, omul de afaceri Gheorghe Ceteraş din Ţăndărei, iar din Vrancea, fostul şef al Inspectoratului Teritorial pentru Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) (n.r.- actuala Gardă Forestieră) Focşani, Alexandru Lefter.

Instanţa dispusese de la termenul din luna octombrie audierea mai multor martori ai procurorilor anticorupţie din faza de urmărire penală. Unul dintre aceştia a fost un anume Maricel Cosor, samsar de păduri, fost membru PDL, amic intim al baronului Marian Oprişan din Vrancea. Cosor a fost chemat să dea cu “subsemnatul” cu privire la aspectele pe care le-a denunţat procurorilor DNA Ploieşti. Din proprie iniţiativă, după cum a recunoscut chiar martorul, la una dintre întrebările unuia dintre mulţii avocaţi care îi apără pe cei 12 inculpaţi.

Mafia pădurilor

Ion Irimia, fost angajat al Romsilva şi unul dintre inculpaţii din acest dosar, a fost cel care, conform martorului Maricel Cosor, i l-a recomandat pe avocatul Cosmin Vasile pentru rezolvarea unei probleme privind o retrocedarea pe raza judeţului Buzău. ”În toamna anului 2009, am apelat la familia Irimia pentru nişte hărţi silvice. Îl cunosc pe Irimia din perioada în care lucra la ITRSV Buzău, după care s-a mutat la Focşani. Eu aveam nevoie de un avocat pentru o acţiune pe care urma să o deschid la judecătoria Pătârlagele. Mi l-a recomandat pe avocatul Cosmin Vasile, pentru că lucrase în cadrul Romsilva şi el şi cunoştea situaţia, iar tatăl lui fusese prim-procuror la parchetul de la Pătârlagele”, a declarat Maricel Cosor în legătură cu modul în care a cunoscut parte din inculpaţii din acest dosar. După ce a luat legătura cu avocatul Vasile, procuratorul vrâncean a decis să-l angajeze pe acesta, atât pentru acţiunea de la Pătârlagele, cât şi pentru un alt dosar pe care Cosor îl avea şi la una dintre instanţele de la Buzău. Pentru că Maricel Cosor avea procese şi la Tg. Mureş şi la Miercurea Ciuc, iar la una dintre instanţe s-a întâlnit cu avocatul pe care tocmai îl angajase, i-a cerut acestuia fie să-l ajute cu reprezentarea la una dintre cele două instanţe, fie să-i recomande un coleg. Cu ocazia unor drumuri repetate la cele două instanţe, Cosor şi avocatul Vasile au călătorit împreună, ocazie cu care cei doi a discutat mai multe aspecte. Printre ele s-a numărat şi faptul că avocatul i-a spus că îl va reprezenta pe omul de afaceri Gheorghe Ceteraş, în încercarea acestuia de a obţine cele peste 5000 de hectare de pădure care fac obiectul retrocedării frauduloase din prezentul dosar. Cu aceleaşi ocazii, Cosor s-a oferit să găsească un cumpărător interesat de cele peste 5000 ha, moment în care avocatul i-a spus că Ceteraş are deja cumpărător. Tot Cosor a povestit că, din cauza dosarului de la Pătârlagele pentru Ceteraş, Cosmin Vasile a renunţat să-l mai reprezinte pe procuratorul vrâncean şi i-a recomandat un alt avocat, pe care acesta l-a şi angajat.

Povestiri cu întâlniri conspirative în faţa Gării Braşov

Chiar dacă au încetat colaborarea, procuratorul Cosor şi avocatul Vasile au continuat să meargă împreună la instanţele de la Tg Mureş. La două dintre aceste deplasări, drumul celor doi a trecut prin Braşov, acolo unde, conform lui Cosor, în două rânduri, în perioada 2010-2011, avocatul s-a întâlnit cu Ceteraş în faţa gării, unde au discutat despre dosarul retrocedărilor. Cosor a povestit instanţei cum i-ar fi povestit avocatul, iar într-una dintre ocazii chiar a auzit cum Ceteraş i-a cerut lui Vasile să uzeze toate pârghiile şi să facă tot ce trebuie pentru ca dosarul de la Pătârlagele să fie finalizat cu o soluţie favorabilă încă din faza de fond. Presiunile lui Ceteraş erau exercitate pentru că, aşa cum a declarat Cosor, afaceristul Ceteraş avea deja cumpărători pentru pădurile de la Buzău.

Cum şi unde au ajuns maşinile BMW-premiu din partea lui Ceteraş

Finalul depoziţiei procuratorului vrâncean la Curtea de Apel are şi cea mai mare importanţă în aprecierea mărturiei sale. Cosor a povestit că, după ce a finalizat colaborarea cu avocatul Cosmin Vasile, s-a întâlnit la circa un an sau doi cu acesta la una dintre instanţele de la Buzău. ”L-am văzut atunci că a coborât dintr-un BMW X5 alb. L-am întrebat dacă a avansat şi mi-a răspuns că da, iar în momentul când l-am întrebat despre maşină, acesta mi-a spus că a fost «premiat» de Ceteraş pentru că a câştigat procesul cu pădurea. Mi-a mai spus că au fost în total patru maşini, care au ajuns la cei care au ajutat la câştigarea procesului. Mi-a spus că este vorba despre judecătorul de la Pătârlagele şi alţi doi magistraţi de la Buzău (n.r.- pentru faza de apel a dosarului) însă nu mi-a spus nici un nume”, a declarat Maricel Cosor în faţa instanţei. Deşi avocaţii inculpaţilor au insistat cu diferite întrebări pentru a-l decredibiliza, acesta şi-a menţinut integral şi declaraţiile date în faza de urmărire penală.

Legat de motivul pentru care a ajuns ca martor în acest dosar, procuratorul Cosor a spus că, în momentul în care a auzit de reţinerile şi arestările celor mai mulţi dintre inculpaţii din acest dosar, s-a gândit să nu cumva să fi fost interceptat ambiental ”şi să se interpreteze în vreun fel implicarea mea în ceea ce priveşte acele discuţii”. Aşa că a mers de bună voie la DNA, unde a declarat aspectele pe care le cunoştea legat de povestea celor peste 5500 ha de pădure. Referitor la şpaga pentru judecătorul de la Pătârlagele, anchetatorii DNA susţin că Ceteraş a mers acasă la acesta unde l-a găsit în halat şi în papuci de casă şi i-a lăsat 250.000 de euro. Aşadar, următorul termen de judecată pentru afaceristul Ceteraş este luni, 27 februarie a.c., la Curtea de Apel Ploieşti.

Elena Georgescu


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare