Inițializează o căutare

SAMGPL

Fosta şefă a Centrului de Transfuzii Sanguine Slobozia, condamnată la 11 ani şi 8 luni închisoare

După patru luni de zile de arestat preventiv pentru că a comercializat sângele instituţiei, fosta şefă a Centrului de Transfuzii Sanguine Slobozia, medicul Cristiana Stoian, a fost trimisă în judecată. Potrivit procurorilor, au fost cazuri în care a luat şi ultimii bani din genţile bătrânilor care aveau nevoie de sânge pentru rudele suferinde, internate în Spitalul Judeţean. Din păcate, au fost şi cazuri în care pacienţii au murit întrucât acelaşi personaj malefic a refuzat să pună la dispoziţie atât de vitalul sânge. Șapte pacienţi, printre care copii şi bătrâni, au murit pentru că Stoian stabilea urgenţele pentru a primi sânge şi produse derivate în funcţie de suma oferită.


Cristiana Stoian, fosta șefă a Centrului de Transfuzii Sanguine Slobozia

Conform actului de sesizare a instanţei de judecată, medicul Cristiana Stoian s-ar face vinovată de săvârşirea a 17 acte de abuz în serviciu, 5 acte de înşelăciune, un act de şantaj, un act de instigare la fals intelectual şi un act de organizare a activităţii transfuzionale în vederea obţinerii de avantaje materiale prin valorificarea sângelui şi a componentelor sanguine umane.

Printre faptele descrise de către procurorii slobozeni în rezumatul rechizitoriului, pe lângă numeroasele fapte de abuz în serviciu prin care a refuzat eliberarea unui flacon de sânge pacienţilor din Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia, au reieşit şi alte fapte la fel de grave. De exemplu, în data de 01.10.2013 a indus în eroare partea vătămată A. A. cu privire la faptul că produsele sanguine se eliberează contra cost, pricinuindu-i acesteia o pagubă de 100 de lei. Tot medicul Cristiana Stoian, la data de 20.06.2014, a constrâns-o pe numita S. R. să doneze sânge în condiţiile în care acesta nu îndeplinea cerinţele medicale pentru a dona, pentru a facilita astfel pacientului C. V., internat la C.C. Iliescu din Bucureşti, transfuzia de sânge, cu scopul de a obţine în mod injust un folos patrimonial pentru sine. De asemenea, anchetatorii au evidenţiat faptul că, în perioada 15.05.2013-09.07.20144, Cristiana Stoian a instigat angajatele Centrului de Transfuzie Slobozia să ateste în fals în registrele aflate la nivelul unităţii că pentru un număr de 502 de pacienţi internaţi a fost donat sânge, ceea ce în realitate nu s-a întâmplat.

Tot în calitatea sa de director al Centrului de Transfuzie Slobozia, împreună cu unele dintre angajatele centrului au indus în eroare persoana vătămată A.E., prin prezentarea ca adevărată a faptului că sângele necesar pacienţilor poate fi achiziţionat contra cost, în scopul obţinerii unui folos material, pricinuindu-i persoanei vătămate o pagubă de 2000 de lei. Aceeaşi procedură au aplicat-o şefa Centrului de Transfuzii şi subordonatele sale şi persoanei vătămate I. C., pricinuindu-i acesteia o pagubă de 2000 de lei.

Şefa Centrului şi 8 asistente, judecate

Tot din rechizitoriul procurorilor a reieşit şi faptul că fosta şefă a Centrului de Transfuzii Sanguine Slobozia nu a fost trimisă singură în judecată, alături de ea fiind judecate şi subordonatele sale. Astfel, un număr de opt asistente medicale din cadrul instituţiei pe care a condus-o Cristiana Stoian sunt judecate pentru săvârşirea mai multor infracţiuni de abuz în serviciu, delapidare, fals intelectual şi organizare a activităţii transfuzionale în vederea obţinerii de avantaje materiale prin valorificarea sângelui şi a componentelor sanguine umane. Practic, cele 8 asistente au săvârşit şi sunt judecate pentru aceleaşi fapte ca ale fostei lor şefe.

Cele şapte co-inculpate din dosarul Cristianei Stoian sunt Avram Aneta, Dragomir Ioana, Lupaşcu Joiţa Veronica, Molea Valerica, Negoiţă Laura Adriana, Preda Natalia, Toma Corina, Voinescu Nicoleta.

6 condamnări şi o achitare

Pe data de 29 decembrie 2016, Judecătoria Slobozia a dat o primă sentinţă. Astfel, medicul Stoian Cristiana a fost primit mai multe pedepse care, cumulate, au condus la o pedeapsă de 11 ani şi 8 luni.

Iată celelalte pedepse date asistentelor:

- Avram Aneta – 1,4 ani cu suspendare;

- Dragomir Ioana – 1 an cu suspendare;

- Lupaşcu Joiţa Veronica – proces încetat (a decedat între timp);

- Molea Valerica – 2 ani cu suspendare;

- Negoiţă Laura Adriana – 4 ani cu executare;

- Preda Natalia - 1,6 ani cu suspendare şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii la DADP sau la o şcoală;

- Toma Corina, achitată, deşi a fost reţinută 24 de ore;

- Voinescu Nicoleta - 1 an cu suspendare.

Sorin Duţu


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare