Inițializează o căutare

SAMGPL

Ialomiţenii nu se înghesuie la AJFP să solicite restituirea integrală a taxelor de mediu

Curtea Europeană de Justiţie a emis pe data de 9 iunie a.c. o decizie prin care stabileşte că timbrul de mediu este ilegal. Prin urmare, statul român este obligat să restituie şi timbrul de mediu pentru maşinile second-hand, asta după ce şi celelalte trei forme ale taxei au fost declarate nelegale.

Iniţial, în septembrie 2015, statul prevăzuse deja restituirea taxelor de mediu – taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa de poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule. Însă, banii ar urma să fie restituiţi eşalonat pe o perioadă de 5 ani de zile, câte 20% din sumă în fiecare an.

Pentru că ordonanţa guvernamentală care stipulează că statul trebuie să restituie sumele în rate, nu se referă şi la timbrul de mediu, autorităţile ar fi obligate să plătească integral banii pe această taxă.

Ca la noi, la nimenea

Chiar dacă a existat o decizie clară a Curţii Europene de Justiţie, la noi tot în instanţă trebuie să-ţi faci dreptate. Pentru că România încă nu a abrogat taxa timbrului de mediu, cetăţenii încă întâmpină dificultăţi.

Proprietarii care şi-au înmatriculat maşinile după 2013, au fost nevoiţi să acţioneze în judecată administraţiile finanţelor Publice unde au achitat suma.

Proprietarii care au început procedurile de înmatriculare, dar nu au plătit încă timbrul de mediu, au două variante pentru a rezolva situaţia: ori să plătească taxa şi să se chinuiască s-o recupereze după aceea, ori să-şi bată capul să obţină o sentinţă judecătorească prin care statul să fie obligat să primească dosarul fără chitanţa care atestă plata taxei.

În Ialomiţa nu-şi vrea nimeni banii integral

Întrebat despre noi dacă vreun ialomiţean a cerut să îi fie restituită integral suma plătită pe taxele de poluare, şeful Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Ialomiţa, Gheorghe Dorobăţ, a negat că a existat vreo astfel de cerere: „Nu, până acum nu. Noi spunem că nu putem, apoi urmează calea contenciosului administrativ. Noi trebuie să respectăm legea. Până nu apare altă lege, nu avem de ales!”

Se pare că, până la modificarea legii, totul rămâne parţial neclar, iar singura cale pe care o au proprietarii autoturismelor pentru a-şi primii integral banii este să meargă în instanţă.

Potrivit avocaţilor, procesul durează aproximativ 6 luni – fiind inclus şi recursul – după care banii vor fi restituiţi.

Andrei Banu


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare