Inițializează o căutare

SAMGPL

Fostul șef de la investigarea fraudelor, 5 ani cu executare

Spre sfârşitul anului 2015, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie, au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpaţilor Tache Cornel, fostul şef al Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Ialomiţa, şi Ungureanu Gheorghe, administrator al S.C. Avimar FDL S.R.L. Potrivit procurorilor, în sarcina lui Tache s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de luare de mită în formă continuată, trafic de influenţă şi complicitate la evaziune fiscală, iar în sarcina lui Ungureanu s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală.

În perioada iulie – septembrie 2013, în calitate de şef al Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Ialomiţa, inculpatul Tache Cornel a primit cu titlu de mită, de la inculpatul Ungureanu Gheorghe, suma de 32.000 de lei pentru a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu, înlesnindu-i, totodată, acestuia din urmă desfăşurarea de operaţiuni comerciale cu încălcarea normelor fiscale.

Concret, în perioada 2012-2013, inculpatul Ungureanu Gheorghe, în calitate de administrator împuternicit al unor firme, printre care se afla şi S.C. Avimar FDL S.R.L, a omis evidenţierea în documentele contabile a tuturor operaţiunile comerciale desfăşurate şi a evidenţiat în actele contabile operaţiuni fictive de aprovizionare şi prestări servicii, cauzând bugetului de stat un prejudiciu în valoare totală de 5.619.099,44 lei.

De asemenea, în cursul anului 2013, în schimbul sumei de 32.000 de lei, inculpatul Tache Cornel i-a promis inculpatului Ungureanu Gheorghe că îşi va folosi influenţa asupra lucrătorilor de poliţie din cadrul IPJ Călăraşi - Serviciul de Investigare a Fraudelor, astfel încât să îi determine pe aceştia să soluţioneze favorabil omului de afaceri un dosar penal în care acesta era cercetat.

În aceeaşi cauză, procurorii anticorupţie au dispus sesizarea instanţei de judecată, cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei inculpatului Ungureanu Gheorghe, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de dare de mită, în formă continuată.

În prezenţa apărătorului ales, inculpatul Ungureanu Gheorghe a declarat expres că recunoaşte comiterea faptei reţinute în sarcina sa, că acceptă încadrarea juridică pentru care s-a pus în mişcare acţiunea penală, că este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei stabilite, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 ani închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani, şi să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare, în cadrul primăriei în raza căreia are stabilit domiciliul sau locuieşte în fapt.

În cauză, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra conturilor bancare aparţinând inculpatului Ungureanu Gheorghe şi asupra unor sume de bani ridicate de la cei doi inculpaţi cu ocazia percheziţiilor domiciliare.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi din partea Direcţiei Generale Anticorupţie.

Poetul penal a dat, dar a şi luat ţeapă

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Ialomiţa cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză. După câteva luni de judecată, judecătorii ialomiţeni au dat sentinţa în dosarul fostului şef al Serviciului de Investigare a Fraudelor. Astfel, inculpatul Tache Cornel a fost condamnat la pedeapsa de 9 ani închisoare şi confiscarea sumei de 32.000 lei.

În cele din urmă, s-a dovedit că nu doar poetul penal ştie să dea ţepe, ci şi justiţia. Astfel, trimis în judecată cu un acord de recunoaştere a vinovăţiei, Ungureanu se aştepta să primească o pedeapsă de doi ani cu suspendare. Însă, pe parcursul cercetării judecătoreşti, s-a dovedit că poetul penal a săvârşit mai multe fapte a căror încadrare a fost schimbată faţă de cea a procurorilor şi, mai mult decât atât, mai avea nişte „cozi” dintr-o sentinţă dată de Tribunalul Constanţa. Prin urmare, inculpatul poet Ungureanu Gheorghe a fost condamnat la 4 ani şi două luni, închisoare cu executare. Tot Tribunalul Ialomiţa a condamnat şi pe inculpata SC Avimar Fdl Srl Slobozia, la pedeapsa de 12.000 lei amendă penală şi pedeapsa complementară a dizolvării persoanei juridice. Instanţa ialomiţeană a admis şi acţiunea ANAF şi i-a obligat pe cei trei inculpaţi, Tache Cornel, Ungureanu Gheorghe şi SC Avimar Fdl SRL SLOBOZIA, în solidar, la acoperirea prejudiciului în cuantum de 5.619.099,44 lei şi a obligaţiilor fiscale accesorii aferente debitului principal, calculate până la data achitării integrale a debitului principal.

Curtea de Apel a redus din pedepse şi din prejudiciu

Luni, 24 octombrie, Curtea de Apel a admis apelurile formulate şi de Tache şi de Ungureanu şi de DNA. Astfel, în final Tache va executa doar 5 ani de închisoare, iar Ungureanu, aflat deja în penitenciar unde execută o pedeapsă de 2 ani închisoare dată de Tribunalul Constanţa, va începe să execute noua pedeapsă de 4 ani şi două luni închisoare. De asemenea, şi prejudiciul a fost redus, de la 40 de miliarde rol la 16 miliarde rol.

Sorin Duţu


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare